Nový ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni stále neznám

Plzeň – Po odchodu Jana Buriana z pozice ředitele Divadla J. K. Tyla v Plzni bylo vypsáno výběrové řízení na nového šéfa plzeňského divadla. Po celodenním zasedání z pěti přihlášených zájemců třináctičlenná komise nevybrala žádného a vpodvečer jen oznámila, že nástup nového ředitele doporučuje až od 1. září 2014, tudíž se o něm bude dále jednat v průběhu této divadelní sezony.

Komise, jejíž složení neuniklo kritice z odborných kruhů, se rozhodovala mezi Iljou Rackem, dočasně pověřený vedením plzeňské scény, uměleckým šéfem plzeňské opery Iljou Šmídem, operním režisérem Tomášem Šimerdou, Karlem Drgáčem a ředitelem libereckého divadla Martinem Otavou.

Odbornou část komise tvořili: Peter Gábor, současný šéf činohry Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, Ivan Krejčí, umělecký šéf Divadla Aréna v Ostravě a zároveň člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, divadelní a operní kritička Radmila Hrdinová, Jiří Štilec, akademik v oboru hudebního managementu působící na hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze, operní pěvec Miroslav Dvorský a současný ředitel společnosti Plzeň 2015 Jiří Sulženko.

Komisi doplnili zástupci z řad úřadů a veřejné správy: primátor města Plzně Martin Baxa, náměstkyně pro kulturu a cestovní ruch Eva Herinková, která komisi sestavila, dále ředitelka Úřadu služeb obyvatelstvu Magistrátu města Plzně Helena Knížová, vedoucí odboru kultury plzeňského magistrátu Květuše Sokolová a člen zastupitelstva města Plzně Ludvík Rösch. Ministerstvo kultury zastupoval vedoucí odboru umění, literatury a knihoven Milan Němeček. V zastoupení Krajského úřadu Plzeňského kraje byla nominována Alena Svobodová, vedoucí odboru kultury.

Komise vybírá ředitele plzeňského divadla (zdroj: ČT24)

Toto složení kromě jiných kritizoval i bývalý ředitel divadla Jan Burian, který poukazoval na to, že je v ní málo odborníků a nejsou zde rovnoměrně zastoupeny všechny žánry, přičemž většina z odborníků prý tíhne k opeře, dále v komisi postrádal ekonoma i zkušené manažery divadel. Podle něj se konkurz také dělal ve zbytečném spěchu.

„Trvám si na tom, že odborná část komise je skutečně odborná. Je tam nejen opera, ale mám tam i šéfa činohry, uměleckého šéfa divadla,“ uvedla Herinková. Při sestavování prý respektovala i návrhy opozice.

Sestavení komise také kritizovala část zastupitelů města. Kromě naklonění k jednomu druhu umění jim vadilo mj. i to, že v komisi je umělecký šéf Divadla Aréna v Ostravě Ivan Krejčí, jehož sociální demokracie navrhovala na stínového ministra kultury.

Vydáno pod