Tradičně s trubkou - v Olomouci vrcholí varhanní festival

Olomouc - Jubilejní 45. ročník Mezinárodního varhanního festivalu vrcholí v Olomouci. Přední světoví interpreti koncertují v chrámu svatého Mořice na slavných Englerových varhanách. Pondělní večer spojil zvuk varhan a trumpety, když v podání Drahomíry Matznerové a Miroslava Laštůvky zazněla skladba, kterou napsal olomoucký rodák a jazzman Emil Viklický.

Skladba Emila Viklického, která byla inspirována písní Over the Rainbow, má pro varhanici Drahomíru Matznerovou také hluboký osobní význam. „Písnička Over the Rainbow je velmi emotivní, já jsem ji hrála na pohřbu svému manželovi,“ prozradila Matznerová.

Na první pohled neobvyklé spojení trumpety a varhan je podle hudebníků tradiční kombinací, dříve spolu na kúru hrály tyto nástroje běžně. „Je to dost tradiční zvláště v barokní hudbě. Přímo pro toto spojení se staví vysoká trubka,“ vykládá trumpetista Miroslav Laštůvka.

Přední světoví interpreti míří do Olomouce hlavně za slavnými Englerovými varhanami z první poloviny osmnáctého století. Podle zástupců filharmonie se jedná o největší hudební nástroj v Česku a jeden z největších v celé Evropě. Tuto kulturní památku mohou návštěvníci nejen slyšet při koncertech, ale blíže se s ní můžou seznámit i při exkurzích.

  • „V Olomouci se tento festival letos koná již po pětačtyřicáté, tradičně v chrámu svatého Mořice. Dramaturgie se od té doby vyvíjela a měnila s dobou. Program se snažíme stále modernizovat,“ říká ředitel pořádající Moravské filharmonie Vladislav Kvapil.
V Olomouci vrcholí Mezinárodní varhanní festival (zdroj: ČT24)

Varhany jsou jediné svého druhu, které přežily druhou světovou válku. Nyní však potřebují rekonstrukci. Ta by stála desítky milionů korun; vedení festivalu proto jedná s krajem i městem o opravě varhan. „Součásti přidané v polovině dvacátého století jsou dost často elektronické a v kostelním prostředí trpí,“ vysvětluje dramaturg festivalu Karel Martínek.

Čtvrteční závěrečný večer festivalu bude patřit francouzskému varhaníkovi a skladateli Thierrymu Escaichovi. Poslední skladbou bude jeho autorské dílo v doprovodu bicích nástrojů. „Hudba bude prokládána improvizacemi varhaníka. Bude to koncert té největší kvality,“ podotkl dramaturg festivalu Martínek.

Další informace hledejte na stránkách festivalu.