V opeře Toufar zpívá Soňa Červená Gottwalda a Slánského

Praha - Umučení kněze Josefa Toufara se stalo námětem komorní opery Aleše Březiny. V hlavní roli se představí herečka a pěvkyně Soňa Červená. Oběti komunistického teroru padesátých let jsou svrchovaně operním tématem, domnívá se Březina, který byl hostem Událostí v kultuře. Národní divadlo v Praze uvádí operu v režii Petra Zelenky na své scéně v Kolowratu.

Opera vypráví o vyšetřování takzvaného číhošťského zázraku a katolickém knězi Josefu Toufarovi, který se stal obětí komunistického režimu. Podobně jako v předchozím operním díle o procesu s Miladou Horákovou vychází Březina z autentických dobových dokumentů, tištěných, zvukových i obrazových záznamů, které v představení hojně využívá.

Mučednická úmrtí

Březina se už podruhé věnuje mučednické osobnosti komunistického teroru padesátých let v Československu. Tentokrát však zasadil příběh do širšího kontextu komunistického pronásledování katolické církve a celkového pohledu na dějiny a další mučednická úmrtí.

  • „Jsou to svrchovaně operní témata, která se dají hudebně ztvárnit lépe než jakýmkoli jiným uměleckým médiem, a jsou to témata nedostatečně osvětlená a zpřístupněná široké veřejnosti,“ uvedl Aleš Březina pro Události v kultuře.

Na jeviště Národního divadla se opět vrácí uznávaná pěvkyně a herečka Soňa Červená, která byla hlavní protagonistkou Březinova úspěšného hudebního příběhu A zítra se bude…, v němž ztvárnila komunisty popravenou političku Miladu Horákovou.

Ten zabil mou matku

V Toufarovi však zpodobnila protikladnou roli komunistických zločinců a hraje mužské postavy Klementa Gottwalda, Rudolfa Slánského, Alexeje Čepičku, Václava Noska a další. „Když jsem jí říkal, že jeden z textů je textem Rudolfa Slánského, tak řekla: Na ten se obzvlášť těším, ten zabil mou matku,“ vypráví Březina.

Reportáž a rozhovor s Alešem Březinou (zdroj: ČT24)

Žofie Veselíková, matka Soni Červené, byla vězněna v obou totalitních režimech a zemřela v roce 1948 ve vazební věznici na Pankráci. Sama Červená odmítla spolupráci s StB a roku 1962 emigrovala z východního Berlína. O svém osudu Červená promluvila v pořadu 13. komnata.

Režie Toufara se ujal několikanásobný držitel ocenění Český lev Petr Zelenka, pro kterého to bude operní debut. Březina už se Zelenkou několikrát spolupracoval, napsal kupříkladu hudbu k jeho úspěšnému debutu Knoflíkáři. Hudbu nastudoval Jiří Štrunc. V dalších rolích se představí Jan Mikušek nebo Vladimír Javorský. Další informace na stránkách divadla.

Josef Toufar se narodil roku 1902 a pocházel z velké zemědělské rodiny. Ve 44 letech se stal farářem v Zahrádce, v roce 1948 byl přeložen do Číhoště. Tam působil dva roky, než byl komunistickou policií odvlečen kvůli tak zvanému číhošťskému zázraku, kdy se během mše začal samovolně pohybovat kříž na oltáři.

Události tehdy využila StB k diskreditaci církve. Toufara mučili elektrickým proudem a bitím, aby ho donutili podepsat dokument, že pohyb kříže na oltáři byl podvod. V únoru 1950 kněz na následky mučení umírá. Pohyb kříže na oltáři se dodnes nepodařilo vysvětlit.