Betlémská kulturní noc nebyla krátká

Praha – Druhý ročník Betlémské kulturní noci proběhl za deštivého počasí v centru Prahy 18. září. Celkem se akce zúčastnilo 17 kulturních institucí, kaváren nebo obchodů sídlících v okolí Betlémského náměstí. Přes trochu zmatený začátek, kdy program sliboval jednodenní výstavu s překvapením v Galerii Ztichlá klika, která v pravé poledne celý kulturní mumraj měla rozjet, ale ve skutečnosti se jednalo o regulérní instalaci výstavy kreseb Viktora Pivovarova, jejíž oficiální vernisáž byla naplánovaná až na příští den, tudíž se žádné překvapení nekonalo, nutno konstatovat, že se druhý ročník zajímavé kulturní události vyvedl.

Opravdu různorodý program nabízel možnosti výběru od klasických výstav, z nichž některé komentovali samotní autoři, přes besedy či filmová představení jakož i umělecké performance až po hudební koncerty nebo gastronomické pohlazení. Vrchol pak obstaralo vyhlášení výsledků Young Architekt Award 2013 za přítomnosti patronky soutěže architektky Evy Jiřičné v Galerii Jaroslava Fragnera.

Zájemci, kteří šli spořádaně s plánkem v ruce po jednotlivých akcích, tak mohli zažít zajímavé komentované prohlídky, například románského podzemí domu U Kunštátu, kde kromě výtvarných instalací proběhla za hudebního doprovodu i akční live painting Anny Irmanovové. I pro rodilé Pražany byla jistě přínosná komentovaná prohlídka dominikánského kláštera sv. Jiljí, jehož barokní nádherou s vtipem a nadhledem provázel jeden z deseti bratrů, kteří v současnosti klášter obývají.

Milovníky výtvarného umění potěšilo především setkání s Jiřím Načeradským, který okomentoval svá díla, která vůbec poprvé vystavila galerie U Betlémské kaple. Malíř ochotně a s humorem vyprávěl příběhy spojené se vznikem jednotlivých obrazů, které vytvářel za hlubokého totalismu, což ovlivnilo nejen technologii, ale i náměty děl. Také ve vedlejší galerii U Prstenu se diváci díky otevřenému komentáři malíře Pavla Šmída dozvěděli skryté souvislosti a objevili neviditelné podtexty obrazů, jež rovněž tematicky reagovaly na nesvobodu dob minulých.

Ani nepřetržitý déšť nezkazil příjemnou atmosféru, kterou navodila akce Prostřený stůl, odehrávající se v centru Betlémského náměstí, kde malostranské sdružení KampaNula připravilo hudebně-gastronomické setkání. Výtěžek z prodaných pochutin je určen pro organizace Artevide a studio Citadela.

Milým překvapením pak pro některé mohlo být setkání s mladým nekonformním umělcem Martinem Kamenem, který svou netradiční fotografickou tvorbu prezentoval v galerii Fotografic stejně netradičním způsobem.

Betlémskou kulturní noc pak zakončilo jednak promítání dokumentárních filmů studentů FAMU a také hudební produkce pod střechou v Blues sklepu i pod uplakaným širým nebem, kde statečně vystoupily kapely Kieslowski a Krausberry.