Byliny do každé rodiny. ČT vaří podle Herbáře

Žádný biopořad, alternativní kuchařka nebo kulinářská show pro vyšší dívčí. Herbář, nový pořad České televize, nechce nařizovat ani poučovat, ale objevovat a inspirovat k vyzkoušení osvědčených ingrediencí z bylinkových zahrádek našich babiček. Stoprocentně přírodním pořadem provedou herečky Linda Rybová a Kateřina Winterová.

„Nejsme ani bylinkářky, ani kuchařky, ani moderátorky. Mám někdy u kuchařských pořadů problém, že je všechno moc složité, všichni jsou takoví sofistikovaní a kuchaři to zvládají levou zadní. Mám pak pocit, že já to nezvládnu. V Herbáři je to opačně: Když to zvládneme my, obyčejné ženy, tak to zvládne každý,“ upozorňuje Linda Rybová, že předvádět se u plotny není smyslem jejich pořadu.

Jeho mottem je spíš „zdraví z vaší kuchyně“. V každém z jedenácti dílů představí dostupné byliny, způsoby jejich využití a zpracování v každodenním životě - jako jídlo, lék i kosmetiku. „Není to ničím nové nebo experimentální. Pokoušeli jsme se opravdu o ty nejběžnější recepty, které jsme našly v zaprášených kuchařkách nebo zdědily po našich babičkách,“ doplnil režisér a scenárista Herbáře Jaroslav Včela. „Soustředili jsme se přitom na regionální suroviny a byliny. V první sérii jsme zatím zvládli třicet tři bylin, byli bychom rádi, kdyby se nám jich podařilo zmapovat stovku.“

  • Herbář zdroj: ČT
  • Herbář zdroj: ČT

S přípravou pořadu pomáhali odborníci, kteří se také jako hosté v Herbáři objeví, například psycholožka Kateřina Irmanovová, dědek kořenář Břetislav Nový nebo pěstitel bylin pro studijní účely Jiří Pirner z Farmaceutické fakulty UK.

Tvůrci zdůrazňují, že Herbář neoznačují za „bio“. „Nevím, proč se říká bio, jako by to bylo něco pejorativního. Myslím, že bio je něco, co tady bylo ještě před potravinářským průmyslem, který začal potraviny uchovávat a skladovat co nejdéle,“ vysvětluje Kateřina Winterová. „Mně přijde úplně přirozené jíst to, co si vypěstuju sama anebo co si koupím od někoho, kdo to vypěstuje. Nejsme ale rigidní a posedlí absolutně zdravou, čistou výživou.“

Vařit se nebude jen „tráva“, diváci také ochutnají třeba krůtu na bylinkách nebo specialitu Lindy Rybové, bylinkový „remix“ svíčkové. V prvním díle, který ČT1 odvysílá 13. října, bude na jídelníčku dýně a černý bez.

Upoutávka: Herbář (zdroj: ČT24)

CO NAJDETE V HERBÁŘI?

1. díl: Jídlo jako lék
Úvod série je zasvěcen zdravému životnímu stylu, o kterém je celý pořad. Budeme se zabývat tím, jak do svého jídelníčku přidat dýni, květ černého bezu a kuře na bylinkách.

2. díl: Kouzlo domácí kosmetiky
Ukážeme si základní postupy výroby domácí kosmetiky. Budeme pracovat s měsíčkem, šalvějí, včelím voskem, mydlicí, levandulí nebo kopřivou. Uvaříme si 100% jídlo pouze z květů.

3. díl: Štíhlý díl
Budeme se věnovat nejen hubnutí, ale také dobrému trávení. Zkusíme očistu organismu jahodami na několik způsobů, uvaříme si bylinné čaje, zdravě a chutně zakonzervujeme zeleninu na zimu a dáme si krůtu na bylinkách a s fenyklem.

4. díl: Pryč s nachlazením
Předvedeme, jak nachlazení předcházet jablkem a bylinnými bonbony. Pokud se už rozjede, ukážeme silné bojovníky ve formě bylinných čajů, směsí na inhalaci a silného vývaru s bylinkami.

5. díl: Doživotní imunita
V tomto díle budeme často používat slovo super. Na posílení imunity oprášíme staré tajemství, které se dnes nazývá superjídla. Také budeme vařit se superhoubou hlívou ústřičnou. A několik superčísel nakonec předvede řepa.

6. díl: Sejde z očí, sejde z müsli
Zaměříme se na posilovače zraku, v nichž je lutein, a na borůvky. A pomůžeme i své pokožce s měsíčkem, vlaštovičníkem a müsli.

7. díl: Spokojená domácnost
Tajemství spokojené domácnosti podle Herbáře: uklízecí prostředky na čistě přírodní bázi, upečený chléb na stole, sušenky pro děti a ořechovice pro manžela.

8. díl: Pohyb, pohyb
Zaměříme se na to, jak udržet pohybový aparát v kondici s omega-3 kyselinami a domácím jogurtem. Kostival, třezalka a bezový plod mohou pomoci rozhýbat jeho zatuhlé části.

9. díl: Něco pro babičku a dědu
Našim prarodičům připomeneme, že dříve do každé slušné domácnosti patřily preparáty z dubu a kaštanu. Zároveň poradíme, jak ve stáří kontrolovat vysoký tlak s pohankou, a také dojde na remix svíčkové s bylinkami.

10. díl: Nervy z oceli
Těsně před Vánocemi přijdou vhod tipy na zklidnění pomocí mrkve, čekanky, kopretiny řimbaby a máku.

11. díl: Vánoční
Vánoce na bylinkách. To tu ještě nebylo.

Vydáno pod