Divadlo Semafor opět rozehraje tisíc klarinetů

Praha - Slavné představení Kdyby tisíc klarinetů, na které pamětníci nostalgicky vzpomínají, v poněkud pozměnené podobě opět uvede Divadlo Semafor. Jiří Suchý před dnešní premiérou hru označil za mystickou crazy komedii. Představa tajemnější verze rozverného příběhu ho prý napadla už v roce 1958, kdy spatřil poprvé světla ramp v Divadle Na zábradlí, ale mizivé zkušenosti mu tehdy nedovolily ji realizovat.

„Teprve nyní si splnil svůj sen a připravil tajemné, zázračné představení, ovšem plné humoru,“ řekla ve Studiu 6 Jitka Molavcová, víc ale před premiérou nechtěla prozradit. Uvedla jen, že se všichni herci rázem přemění v muzikanty a vytvoří tak dvanáctičlenný orchestr, který doprovází vynikající mladé zpěvačky a zpěváky.

V nové verzi hry Kdyby tisíc klarinetů zazní hlavně písničky Jiřího Šlitra ze známého filmu a z prvního uvedení v Divadle Na zábradlí, pak původní písně od Ferdinanda Havlíka, které zněly v Semaforu v 70. letech, a konečně i pár nových songů, o které si řekl pozměněný děj hry, jejichž autorem je Jiří Suchý.

Vedle Jiřího Suchého a Jitky Molavcové v hlavních rolích diváci uvidí též režiséra s hodností rotného Michala Stejskala i vojína-klarinetistu, původně minometčíka v podání Felixe Slováčka juniora.

Hra Kdyby tisíc klarinetů se poměrně často objevuje na českých jevištích, poslední uvedení mělo premiéru loni v říjnu v pražském Divadle pod Palmovkou. Nejslavnější je ovšem filmové zpracování Jána Roháče a Vladimíra Svitáčka z roku 1964.