Negrelliho viadukt ožívá kulturním děním. Napořád?

Praha – Do pražského Karlína už jen za uměním. Dosud nevyužité prostory v obloucích pod Negrelliho viaduktem se totiž na tři dny proměnily v Trať galerií. Vystavuje zde celkem devět výtvarníků, probíhají zde koncerty a divadelní i taneční představení. To vše má upozornit na potenciál stavby, která se bude za dva roky rekonstruovat.

Veřejnost se po viaduktu může porozhlédnout s Vladimirem 518 a Richardem Biegelem. 

Negrelliho viadukt je druhým nejstarším mostem v Praze a podle organizátorů akce je jeho dnešní stav v rozporu se „všemi kvalitami, které nabízí“. Cílem všech vystupujících je vyvolat diskuzi o budoucnosti tohoto místa a postupně jej začlenit zpátky do společenského života.  

Most je přes kilometr dlouhý a do roku 1910 to byl nejdelší most v Evropě. I to je podle organizátorů důvod, proč si zasluhuje zvýšenou pozornost a kreativnější přístup. Galerie Patricia Milano tak ve svém oblouku vystavila objekt s názvem Burka, Galerie Národní technické knihovny zase plakátový koberec a vrtuli od dvojice Chromý-Zámečník. 

Kromě uměleckých instalací je v Karlíně ještě pódium pro kolemjdoucí – to by tu mělo zůstat trvale, ostatně stejně tak knižní směnárna nakladatelství Divus. „Zveme všechny, kdo zrovna vyklízejí pozůstalost, nebo se chtějí zbavit knih a už nebudou číst, aby ty knihy přinesli sem, a ti, kdo knihy nemají, si je tady mohou brát,“ vybízí veřejnost Ivan Mečl z nakladatelství. 

Viadukt v Karlíně žije kulturou (zdroj: ČT24)

Do soboty probíhají také studentské workshopy. Jeden z nich se zaměří např. na nasvětlení staveb ve veřejném prostoru, jiný se pro viadukt bude snažit najít vhodný architektonický model. Výsledky budou prezentovány v sobotu odpoledne, a uvedou tak diskuzi o možné budoucnosti viaduktu se zástupci hlavního města Prahy, Prahy 8, Správy železnic a veřejností.