Krumlov se oblékl do baroka

Český Krumlov - VI. ročník renomovaného Festivalu barokních umění v Českém Krumlově, který se koná od 20. do 22. září, uvedl novodobou světovou premiéru kompletní scénické verze barokní opery Siface slavného neapolského skladatele Nicoly Porpory v původních prostorách unikátního Zámeckého barokního divadla v Českém Krumlově. Součástí festivalu jsou nejen tři mimořádná představení Siface, ale také řada pozoruhodných koncertů, a dokonce i barokní ohňostroj a slavnostní barokní iluminace v zámecké zahradě.

Festival barokních umění Český Krumlov je jedinečnou příležitostí poznat zapomenuté umění barokních muzikantů, tanečníků a zpěváků. „Dramaturgie festivalu se zaměřuje výhradně na tzv. autentickou interpretaci staré hudby. Návštěvníci tak mohou v historických sálech města a zámku Český Krumlov naslouchat hudbě v té podobě, v níž v těchto prostorách zaznívala v době svého vzniku, tedy v 16. - 18. století. Všechny soubory, které vystupují na našem festivalu, se specializují na interpretaci historické hudby a hrají na dobové nástroje nebo jejich mistrovské kopie,“ řekl cembalista Ondřej Macek, umělecký vedoucí barokního orchestru Hof-Musici a zároveň jeden z organizátorů festivalu.

  • Barokní opera Siface zdroj: Festival barokních umění
  • Barokní opera Siface zdroj: Festival barokních umění

Podle jeho slov přínosem festivalu je rovněž to, že se některé koncerty konají v prostorách, které jsou jinak návštěvníkům nepřístupné. Letos to je například zámecký Zrcadlový sál, sál letohrádku Bellaria v zámecké zahradě a Gotický sál bývalé prelatury vedle farního kostela sv. Víta. „Všechny tyto sály mají nejen nevšední výtvarnou výzdobu, ale také skvělou akustiku,“ dodal.

Celý program festivalu naleznete zde