Prager architektem, stavitelem i vizionářem

Praha - Karel Prager byl někdejší oblíbený architekt, v současné době je spíš vnímaný jako kontroverzní tvůrce. Národní galerie ho teď představuje v rámci výstavy ve Veletržním paláci. Ta nabízí zřejmě nejucelenější soubor jeho prací od 50. let až do sklonku života. Největší část expozice tvoří plány a modely z architektovy pozůstalosti, doplněné současnými fotografiemi jeho staveb od Pavla Friče.

Karel Prager bývá někdy označován za stálici socialistické architektury. Jeho díla jsou jasně rozpoznatelná a ani desítky let po jejich vzniku se o nich nepřestává diskutovat. Obecnou oblibu ale nezískala nikdy. 

Nejvýraznější období tvorby Karla Pragera spadá do 60. let. Právě tehdy navrhl budovu bývalého Federálního shromáždění. Výjimečná stavba na pomezí Vinohrad a Václavského náměstí nebyla pro většinu příliš stravitelná. Lidem vadilo, že je v blízkosti opravdového klenotu, Národního muzea. Odborná kritika ovšem stavbě přisuzuje kvality srovnatelné s tehdejší světovou architektonickou špičkou. 

Další Pragerovy známé práce jsou třeba budovy Ústavu makromolekulární chemie, návrhy budov Nové scény Národního divadla nebo objekt banky ve Štefánikově ulici na Smíchově. A na výstavě v Národní galerii jsou i nerealizované soutěžní návrhy nebo jeho výjimečná studie Superstruktury v Košířích.

Události v kultuře o Karlu Pragerovi (zdroj: ČT24)
Vydáno pod