Hanniganová přistála z jiné planety ve Strunách podzimu

Praha - Hned ve třech různých rolích může publikum ve Státní opeře dnes večer spatřit kanadskou sopranistku Barbaru Hanniganovou. Během své pražské premiéry při zahájení 18. ročníku festivalu Struny podzimu bude zpívat, dirigovat orchestr i tančit v dekadentním kostýmu.

„Jsem v jiných časových intervalech. V tom přítomném zpívám, a když diriguju, jsem trochu napřed. Takže si musím rozdělit myšlení na dvě části,“ podotýká ke svému uměleckému rozdvojení Hanniganová, která je především vyhledávanou interpretkou soudobé hudby. Dirigovat začala před třemi lety, svůj rychlý úspěch ale odmítá brát jako dobytí ryze mužského světa. „Nevstala jsem jednou ráno a neřekla jsem si, že jsem ženská dirigentka. Stejně jako jsem jednou ráno nevstala a neřekla si, že jsem žena,“ vysvětluje.

Francouzský deník Le Figaro o ní napsal, že musí pocházet z jiné planety. Hanniganová ale na svou zázračnost nespoléhá, i do Prahy přijela o několik dní dřív, aby zkoušela s PKF - Prague Philharmonia, která ji bude doprovázet a zároveň se ocitne pod Hanniganové taktovkou.

Barbara Hanniganová zahájí Struny podzimu (zdroj: ČT24)

Program naznačuje, že jsou jí blízké všechny hudební styly. Nejprve se představí jako dirigentka v předehře Rossiniho Italky v Alžíru a zazpívá tři Mozartovy árie. Vybrala i skladbu od Djamila Boupacha pro sólový hlas z triptychu Canti di vita e d'amore italského avantgardního skladatele Luigiho Nona, kterou složil na památku alžírské ženě bojující za nezávislost v alžírské válce. Pod taktovkou Hanniganové zazní i Šostakovičovy Dva kusy pro smyčcové okteto z rané skladatelovy tvorby. Publikum se může těšit například i na extravagantní provedení skladby Mysteries of the Macabre (Mystéria kostlivce) od avantgardního skladatele György Ligetiho.

Po pražském koncertu zamíří Hanniganová koncertovat do Amsterodamu, kde žije. V nadcházející sezoně bude kromě svých netradičních projektů například zpívat v Zimmermannově opeře Vojáci v Berlínské státní opeře, také ji čeká v prosinci světová premiéra s Berlínskými filharmoniky.

Pražská komorní filharmonie
Zdroj: ČT24/PKF

Struny podzimu rozezní Prahu až do 9. listopadu. V 18. ročníku nabídnou například jazzmana Waynea Shortera, houslistu Daniela Hopea, který předvede nevšední přepracování Vivaldiho Čtvero ročních dob, mistra bossa novy Viniciuse Cantuária či tvůrčí víkend Struny dětem. Závěr festivalu bude patřit afterparty Spotlight, která roztančí mimo jiné Andreya Triana.