Cena Emmy ujíždí na rodinách a perníku

Los Angeles - Už počtvrté byl seriál Taková moderní rodinka vyhlášen nejlepší komedií podle americké televizní ceny Emmy. Sošku pro nejlepší seriálové drama si ze 65. ročníku odnesl Perníkový táta. Za herecké výkony se ocenění dočkali Jeff Daniels nebo Michael Douglas.

Perníkový táta se Emmy za nejlepší drama dočkal po třech letech. Seriál o středoškolském učiteli chemie, který si vydělává výrobou drog, bodoval i díky Anně Gunnové - nejlepší herečce ve vedlejší roli dramatického seriálu.

Představitele hlavní role Bryana Cranstona, který ocenění za nejlepší mužský herecký výkon získal v předchozích třech letech, tentokrát porazil Jeff Daniels ze seriálu The Newsroom (Redakce), který se odehrává ve fiktivní zpravodajské televizi ACN. „Většinou nic nevyhrávám. Před pár lety jsem získal cenu seniorů za film Sépie a velryba, ale ve vší úctě, tohle je lepší,“ byl z ceny zjevně potěšen.

Několikrát na pódium přišli pro ocenění tvůrci televizního filmu Liberace! s Michaelem Douglasem v roli známého klavíristy, jenž zemřel v roce 1987 na AIDS, a s Mattem Damonem v úloze jeho milence. Snímek získal hned tři ceny: pro nejlepší minisérii nebo film, pro režiséra Stevena Soderbergha a pro Michaela Douglase za herecký výkon. Chvíle na pódiu využil, aby pozdravi svého nesjtaršího syna do vězení, kde je zavřený za prodej drog. „Doufám, že mně Camerona brzy dovolí navštívit,“ vyjádřil do kamer své přání.

Ceny Emmy rozdány (zdroj: ČT24)

Nejlepším režisérem dramatického seriálu byl vyhlášen David Fincher, spoluautor seriálu House of Cards (Dům z karet), který se na televizní obrazovce prakticky neobjevil a byl uveden on-line na portálu Netflix. Nejlepší herečkou této kategorie je přestavitelka agentky CIA Claire Danesová ze seriálu Ve jménu vlasti (Homeland).

Julia Louisová-Dreyfusová se stala podruhé za sebou nejlepší komediální herečkou díky roli v seriálu Viceprezidentka. V mužské kategorii obdobné ocenění připadlo Jimu Parsonsovi ze seriálu Teorie velkého třesku.