Agent 007 se na práci ještě nevyBond

Londýn - Neohroženého agenta 007 čeká nový úkol v západní Africe. Vyslal ho tam britský romanopisec William Boyd, autor dalšího pokračování Bondových dobrodružství. Kniha s názvem Solo se začne ve čtvrtek prodávat v Británii.

Uhlazený superšpion se kromě občanské války v jednom z afrických států vypraví v nové knize také do Washingtonu. Děj se odehrává v roce 1969, Bondovi je 45 let a podle autora svůj věk pociťuje. „Bond odjede na neohlášenou misi bez povolení a je připraven nést důsledky,“ prozradil autor.

V románu Solo prý vrací k původnímu pojetí Bonda jako člověka s chybami, ne jako superagenta. I v Boydově knize si dopřeje koktejly, auta a ženy, ale za ikonou, kterou se stal, se spisovatel pokouší odhalit jeho emoce a nedostatky.

Přestože kniha teprve vychází, Boyd už uvažuje o tom, kdo by byl v tomto příběhu nejlepším filmovým představitelem slavného agenta. Líbil by se mu prý britský herec Daniel Day-Lewis. V poslední bondovce Skyfall ztvárnil hlavního hrdinu Daniel Craig, objevit by se měl i v dalších dvou chystaných snímcích.

Agent 007 v nové knize (zdroj: ČT24)

Letos v dubnu uplynulo 60 let od vydání vůbec prvního románu o Bondovi Casina Royale. Jeho autorem byl Ian Flemnig, který o neporazitelném agentovi napsal celkem dvanáct románů a dvě knihy povídek. V psaní bondovek po jeho smrti v roce 1964 pokračovali další spisovatelé, které vybírají Flemingovi dědici - Kingsley Amis, John Pearson, John Gardner a Raymond Benson. K nedávným pokračováním patří Peklo pro zvané (2008) od Sebestiana Faulkse a Nula stupňů volnosti (2011), které napsal Američan Jeffery Deaver.