Budiž světlo, řekli v Olomouci. A rožnuli

Olomouc - Komiks na fasádě je novinkou třetího ročníku festivalu Vzáří, přehlídky světla a videomappingu v Olomouci. Do 28. září rozsvěcují centrum města světelní designéři z několika zemí.

Festival Vzáří v Olomouci (zdroj: ČT24)

Letos poprvé požádali pořadatelé výtvarníky, aby pro konkrétní domy vytvořili komiksový příběh. „Komiksoví tvůrci popustí ve videomappingu uzdu své fantazii a předvedou krátké příběhy na originálním a efektním promítacím plátně - fasádě historických budov,“ slibuje nevšední zážitek ředitel festivalu Kamil Zajíček.

Centrem letošního dění festivalu se stal Hauenschildův palác, bývalá Obecní beseda a Terezská brána. „Přizvali jsme tým světelných designérů ze Španělska, který díky hře světla promění triumfální oblouk brány,“ upřesnil Zajíček. Tato proměna je součástí nového projektu festivalu nazvaného „Olomouc, jasně!“, který chce ukázat známá místa jinak a jasněji. Celkem připravil festival pro třetí ročník šest videomappingových projekcí, jsou soutěžní.

Vzáří je oslavou různých podob světla. Součástí akce je také tichá diskotéka, na níž si lidé se sluchátky na uších v noci zatančí přímo na Horním náměstí, či pokus o rekord v přípitku zářících dvojic. Dojde i na hudební vystoupení Anny K., Čankišou nebo Lenky Dusilové. Součástí akce je také fotografická výstava Světlo jinak v prostorách kavárny Arcidiecézního muzea.