Heuréka, Češi čtou! Knihy ale málo kupují, preferují knihovny

Praha – Jedna přečtená kniha za rok – moc, nebo málo? Průzkum Národní knihovny a Ústavu pro českou literaturu Akademie věd nyní ukázal, že více než 84 procent Čechů během dvanácti měsíců „přelouská“ alespoň jednu publikaci. Průzkum nadále dokázal, že čeští čtenáři za knihami chodí více do knihoven, než aby s nimi plnili své vlastní domácí sbírky.

Podle výsledků si aspoň jednu knihu ročně koupí 48 procent Čechů - v roce 2007 to bylo 71 procent lidí. Veřejnou knihovnu aspoň jednou ročně navštíví 32 procent dotázaných. Oproti západní Evropě jsou tedy čtenáři v Česku méně ochotní za publikaci zaplatit. V Evropě se však nadále řadí mezi obyvatele s nejsilnější čtenářskou kulturou.

Dotazníku, který se uskutečnil již potřetí (v letech 2007 a 2010), se zúčastnilo 1584 respondentů.

Při srovnání věku čtenářů a počtu přečtených knih vedou lidé nad 65 let, mezi těmi je nejvíce častých čtenářů, tedy těch, co ročně přečtou 13 a více knih. „Je otázka, jestli si to nesou s sebou a četli i dříve, nebo jestli ve věku 35 až 44 let také byli spíše čtenáři sporadickými,“ uvedl Pavel Trávníček z Ústavu pro českou literaturu. 

Mezi nejvíce sporadické čtenáře spadají dnešní čtyřicátníci – tedy ti, kteří vezmou knihu do ruky jednou ročně. Statistiky vylepšují hlavně teenageři nad 15 let, kteří přečtou v průměru víc jak jednu knihu za měsíc. Domácnosti těchto čtenářů obsahují v průměru až 250 publikací. 

Ženy jsou ve čtení knih mnohem dále než muži, konkrétně jich čte o 11 procent víc než jejich mužských protějšků. 

Nejfavorizovanějším autorem je na domácí půdě stále Michal Viewegh, avšak nejoblíbenější knihou byla Babička od Boženy Němcové. V digitální sféře nejvíce boduje četba na osobním počítači, čtečky i chytré telefony zůstávají až za ním. Tři čtvrtiny Čechů však stále dávají přednost klasické papírové podobě a nedokážou si představit, že by četli jinak. 

Knihy si lidé vybírají nejvíce podle žánru a kupují si je kvůli zábavě, potěšení a relaxaci; ti, kdo knihy nekupují, uvádějí jako hlavní důvod, že jsou příliš drahé; hlavním zdrojem informací o knihách jsou blízcí a známí.

Vydáno pod