George Washington má po víc než 100 letech svou knihovnu

Washington – Po sto padesáti letech se první americký prezident George Washington dočkal a dostal konečně svou knihovnu. Na předměstí amerického Washingtonu, konkrétně v Mount Vernonu, dnes proběhne slavnostní otevření nově zřízené instituce, která bude sloužit studentům a akademikům ke studiu jeho osobnosti.

Muž, který se významně zasloužil o vznik Spojených států, je sice automatickou součástí historie, na vlastní knihovnu se všemi jeho sebranými spisy, dokumenty a publikacemi si ale veřejnost musela počkat až do současnosti. Ačkoliv tuto myšlenku státník vyslovil před více než dvěma sty lety, historikům, stavitelům a finančníkům se podařilo vše potřebné zkompletovat až nyní. 

Knihovna byla vybudována za sto milionů dolarů, což je nemalá částka, kterou nebylo snadné sehnat. O její třetinu se zasloužila nadace Donalda W. Reynoldse, v jejímž čele stojí Fred Smith, po němž je budova pojmenována. Oficiální název tedy zní Národní knihovna Freda Smithe pro studium George Washingtona. 

  • George Washington má svou knihovnu zdroj: ČT24
  • George Washington má svou knihovnu zdroj: ČT24

Další z důvodů, proč knihovna vznikala tak dlouho, bylo převedení vlastnických práv prezidentovy pozůstalosti. Do poloviny 19. století je vlastnila organizace z Bostonu, která pak starost o pozůstalost předala organizaci, jež vznikla mnohem později, a toto převedení také nějaký čas trvalo. 

Vše je ale nyní hotové a návštěvníci knihovny v ní najdou prakticky vše, na co si vzpomenou a co s Washingtonem souvisí. Stovky knih a studií vyvrací mýty o tom, že jaktěživ nevzal knihu do ruky a nečetl. Jeho botanické atlasy prezidenta zase odhalují coby vášnivého zahradníka a zemědělce, avšak mezi největší cennosti patří některé jeho daňové předpisy, kterými se řídil.

Knihovna George Washingtona (zdroj: ČT24)