Pětiletý DOX slaví a do budoucna kouká zpříma

Praha – Holešovické Centrum současného umění DOX slaví pět let existence. Během této relativně krátké doby už stihlo uspořádat na stovku výstav současného umění a přes osm set doprovodných a vzdělávacích akcí. Třípísmenný název proto už není pro Pražany velkou neznámou, ale symbol oblíbeného uměleckého stánku. Dnes se uskuteční slavnostní program, který kulaté narozeniny připomene.

DOX přitom vznikl díky soukromé iniciativě Leoše Války. Jeho impuls podnítila doba, kdy byl podle něj politický zájem o kulturní dění v Česku naprosto evidentní a neunesitelný. Za největší úspěch vybudovaného centra považuje jeho akceptaci a respekt na kulturní scéně. Na dotaz, kde vidí DOX za dalších pět let, odpovídá: „Jako významnou instituci se zásadním kritickým výstavním programem, která je uznávána a respektována na celosvětové úrovni.“

Během sobotních oslav bude DOX veřejnosti otevřen celý den zdarma. Program odstartuje odpoledne pomocí workshopů s umělci, dále pokračuje kreativními dílnami pro rodiče s dětmi a v podvečer jsou připravené komentované prohlídky výstav, koncert a světelná show. 

Zajímavosti:

  • Bývalá továrna v Osadní ulici, kde DOX sídlí, se měla původně proměnit na byty a lofty
  • O architektonické řešení galerie se zasloužil Ivan Kroupa
  • Budova galerie byla zařazena do publikace Phaidon Atlas of 21st Century World Architecture mezi nejvýznamnější stavby světa roku 2008 a ve stejném roce byla nominována na Mies van der Rohe Award
  • DOX je zmiňován ve všech známých průvodcích a bedekrech
  • Leoš Válka v DOXu zdroj: ČTK
  • Leoš Válka založil DOX v roce 2008 zdroj: ČTK

Válku a jeho spolupracovníky zajímá především umění, jež má spojitost se současným světem a s jeho společností. Moc silných a zajímavých autorů mezi mladými umělci ale prý nevidí. „Pár jich tu je, ale není to omračující kvalita,“ míní.

Zakladatel centra se nadále domnívá, že DOX svou náplní supluje činnost státních institucí. Politikům rozhodujím o podpoře kulturních aktivit hlavního města vzkazuje jedno: uvědomte si, že pro propagaci Prahy v turistické kulturní oblasti činíme hodně.

ČT24 z DOXU přenáší on-line diskuze z přednášek, které najdete na následujícím odkazu: