Dekadentní Art House Designbloku

V Colloredo-Mansfeldském paláci v Karlově ulici v Praze se odehrává rarita letošního Designbloku, historicky první Art House. V sálech, které se teprve chystají k rekonstrukci, vede baroko důvěrný dialog s instalacemi českého i zahraničního designu na pomezí užitého a volného umění. S podobnými projekty v unikátním prostoru počítá Galerie hlavního města Prahy i nadále. Pro ty, kdo nemají čas či možnost vidět všechny stěžejní expozice této mezinárodní akce, je návštěva Art House ideální příležitostí něco mimořádného zažít.

Realizaci Art House kvituje ředitelka GHMP, PhDr. Magdalena Juříková, výstavu považuje za zdravou uměleckou protiváhu ke „komerčně zvrácené Karlovce“. Pozornost upoutá zvláště barokní taneční sál s instalací hlavního hosta Designbloku, Francouzky Matali Crasset, s názvem Voyage to Uchronia. „Slovo uchronie má oznamovat jakési bezčasí,“ uvádí návrhářka z Paříže a dodává: „Objekty zároveň zakrývají hlavu, aby člověka vedly k introspekci.“ Neznámá komunita bydlí v paláci a komunikuje s námi.

Výstava představuje šedé kokony Permanents obklopující neviditelné tělo. Osobní krajiny Matali Crasset, ztracené v čase, fungují v sále jako scénografie skrýší pro novodobé poutníky. Nečekejte nic okázalého, tvarově dokonalého. Příbytky se přizpůsobují člověku a umožňují jeho soustředění v různých polohách. Potřeba soukromého azylu sedacího nábytku provází přehlídku také v uzavřené architektuře čalouněné sady Element Borise Klimka (mminterier) nebo audio křesle Beatnik z produkce Donar pro Konsepti.

V Art House narazíme na hostinu galerie Art Design Projekt z Bratislavy. Koncept Slovak Selection v slavnostním menu nabízí několik chodů současného slovenského designu, líbily se mi kónické slánky. Strohá geometrická instalace In The Mood Evy Eisler prezentuje mj. kolekci minimalistického nábytku, vyrobeného ve spolupráci s LUGI. Pracovní stůl pro otce a syna je první z řady stavebnicového +++ systému. Diagonálně umístěný bílý solitér evokuje vertikálami a horizontálami holandské neoplasticisty. Skutečný kontrast k baroknímu interiéru.

V potemnělé instalaci Keep on dreaming! fortelný Holanďan Hans Van Bentem sní v Křišťálové posteli s nebesy o keramických bytostech, květech a věžích. Surreálný „dream“ právě stoupá nad podušky… Český křišťál je magická záležitost. Škoda, že není postel rafinovaněji nasvícená, aby se dekadentní lesk uplatnil v plné síle - jako na divadle. Dvojice z holandského Eindhovenu, Kiki van Eijk & Joost van Bleiswijk, vytvořila výstavu plnou konstrukcí i exprese a zabydlela ji perforovanými paravány, stojacími či drátěnými lampami a hodinami, gobelíny, monumentálním stříbrným svícnem…

Nápady Lucie Koldové se zájmem sleduji už delší dobu. Art House dává vyniknout Svítidlům Capsula pro Brokis, duálním tvaroslovím představujícím tvůrčí partnerství v symbióze. „Ve skle jsem objevila svou podstatu; pevné spojení síly a křehkosti.“ Galerie Křehký umožní snění rovnou za bílého dne. Bílý stolek v bílé kleci-altánu je připraven k čaji o páté, transparentní skleněné nádoby září v bílé skříni a vlídná domáckost s kolekcí Nový Biedermeier posouvá interiér nečekaným směrem. Co mě v Art Housu nadchlo, jsou baterky, respektive světelné objekty Jakuba Berdycha s názvem Ray pro Preciosu, osvěcující pomyslné záhony v sousedství obřích skleněných květů Garden Jiřího Pelcla.

Jakub Berdych / Ray pro Preciosu
Zdroj: ČT24/Preciosa

Studio Olgoj Chorchoj prezentuje stabilní kvalitu, kolekci masivních svítidel pod poklopy s názvem Fireborn. Rony Plesl má v Art House charismatický Pokoj knížete Myškina s literárními artefakty, inspirovanými četbou Dostojevského. V pokoji - nazvaném po hlavní postavě románu Idiot - jsou dva lustry, knihovna, květinový stolek a odkládací stolek s osmi sklenicemi, které Rony Plesl navrhl pro Wine Food Market. „Vystavený soubor sklenic byl vyvinut ve spolupráci s italskými vinaři a českými sommeliéry tak, aby ideálně vyhovoval chuti a specifikům většiny italských vín,“ říká designér.

Art House v Colloredo-Mansfeldském paláci je otevřen každý den až do neděle 13. října, ve čtvrtek, pátek a sobotu od 10:00 do 21:00, v neděli od 10:00 do 19:00.