Dvě stě dokumentů už za dva týdny. Ji.hlava se protahuje

Jihlava – Za čtrnáct dní vypukne další ročník dokumentárních filmů Ji.hlava. Nabídne dvě stovky snímků z téměř padesáti zemí. Přestože se organizátoři letos potýkali s finančními problémy, festival nakonec své brány opravdu otevře.

Letošní úroda byla v oblasti dokumentů opravdu bohatá a hlavně různorodá. Jen o nejlepší český dokument bude na Vysočině soutěžit čtrnáct filmů, z toho třináct z nich ve světové premiéře. Jedním z nich bude třeba snímek o nekonečné stavbě dálnice D8 Dál nic Iva Bystřičana nebo Eugéniové Pavla Štingla, v němž se archivní záběry prolínají s animací. 

Do Jihlavy přijedou tradičně i zajímaví hosté. Do Česka se tak podívá bývalý vězeň a básník z Guantanama Brit pákistánského původu Muazzam Begg. V americkém vězení strávil bez obvinění téměř tři roky, nakonec byl propuštěn bez vysvětlení. Dnes bojuje za práva vězňů. Do Jihlavy přijede jako lektor Inspiračního fóra, projektu kde filmaři objevují náměty pro dokumenty. 

„Myslím si, že bude vnímán kontroverzně, ale to je dobře. Od toho tu Jihlava je, aby otvírala věci, o kterých se někomu těžce diskutuje. Je to pořád lepší než nenávistné mlčení,“ prohlásil režisér Filip Remunda. 

Festival taky nabídne průřez íránskou kinematografií, uvede dokumenty od šedesátých let po současnost a představí i současnou Ameriku očima jejích dokumentaristů.

Blíží se dokumentární festival Ji.hlava (zdroj: ČT24)