Mary Pickfordová se postará o ztracené nedorozumění

New York – Herečka Mary Pickfordová se vrátila ke své práci. Ve Spojených státech totiž našli její dlouho ztracený film První nedorozumění, který se po zrenovování bude promítat, a zažije tak premiéru. I když o několik desítek let později.

Beze slov, černobíle a bez efektů - Mary Pickfordová přesto dokázala předat emoce. Stala se ikonou němého filmu a miláčkem Ameriky. Narodila se roku 1892 v Torontu a k filmu se dostala, když jí bylo šestnáct. Za svůj život natočila přes sto šedesát filmů. „Byla jsem příšerně ambiciózní. Byla jsem otec rodiny. Chtěla jsem je zabezpečit a neznala jsem nic jiného než práci,“ přiznala kdysi herečka svou posedlost prací.

Neznámý snímek našel před sedmi lety tesař v chatrči na kampusu univerzity v New Hempshiru. Odpočíval v zašlých plechových krabicích. Dlouho se přitom nevědělo, o jaký film opravdu jde, protože materiál byl hodně poškozen. Filmovým historikům se ale podařil rozklíčovat. A to natolik, aby poznali, že Pickfordová hraje ženu v domácnosti, kterou manžel podezřívá, že se zamilovala do básníka. Ona muže po zbytek filmu ujišťuje, že její srdce patří pouze jemu. 

Dvanáctiminutový snímek má jednu raritu. Na film kina upoutávala plakáty se jménem herečky. To bylo to té doby vzácností. Produkční společnosti nechtěly, aby je herci drželi jako rukojmí kvůli vyšším platům. To se ale s tímhle filmem Mary Pickfordové změnilo. 

Jemná dáma na plátně, ve skutečnosti nesmlouvavá obchodnice. Znala svoji cenu a ve svých čtyřiadvaceti se stala první ženou Hollywoodu, která vydělala milion dolarů za rok.  Zapojovala se i do charitativních projektů a nebála se ukázat ani s lopatou v ruce. 

Nakonec chtěla tolik, že jí už žádná společnost nemohla zaplatit. Tak roku 1919 založila spolu s Charlie Chaplinem, D. W. Griffithem a Douglasem Fairbanksem filmovou společnost United Artists. S nástupem ozvučeného filmu ve třicátých letech se z filmového plátna stáhla. Roku 1976 ji filmová akademie ocenila Oskarem za celoživotní dílo a přínos filmovému průmyslu.

Mary Pickfordová znovu na plátně (zdroj: ČT24)
Vydáno pod