Německá židle v divadle – mučicí nástroj dnes slouží jako terapie

Berlín - Po Německu putuje divadelní představení s názvem Německá židle. Odkrývá zamlčovanou kapitolu z dějin Blízkého východu: příběh stovek Libanonců, které během občanské války unesla syrská okupační armáda. Hru napsali a sami sebe hrají bývalí vězni, kteří v syrském zajetí prošli krutým mučení. Vedle uměleckého zážitku tak divadlo slouží i jako terapie a historická lekce zároveň.

Píše se rok 1976. V Libanonu zuří občanská válka a do konfliktu vstupuje i sousední Sýrie, která obsazuje část země. Zejména poté, co se do bojů na opačné straně zapojuje Izrael, spouští syrští vojáci zatýkání Libanonců. „Byli to lidé z frakcí, kteří byli k Sýrii kritičtí. Stačilo ale i podezření. Pokud soused nebo politický protivník svého soka očernil, stačilo to k zatčení,“ konstatuje Bente Schellerová, vedoucí mise Nadace Heinricha Bölla v Libanonu.

Obvinění ze špionáže poslalo za mříže i autora divadelní hry Aliho Aboua Dehna, který ve vězení strávil 13 let. Po mučení pomocí ocelových tyčí byly vyražené zuby to nejmenší, co mu syrští trýznitelé provedli. Dodnes úplně neohne loket, který mu dozorci vytrhli z kloubu, ani zápěstí, za které ho nechali viset. Dehn zažil i proceduru, která dala hře název - německá židle byla přezdívka pro jeden z mnoha mučicích nástrojů.

  • Německá židle zdroj: ČT24
  • Německá židle zdroj: ČT24

Ani herci se na své role nemuseli dlouze připravovat. Věznění a týrání v celách syrské Palmýry všichni do jednoho prožili na vlastní kůži. Znovu se na jevišti posadit do repliky své cely a znovu si projít mučením pro ně znamená také způsob, jak se vyrovnat se svými zážitky.

Vedení jejich země jim naopak nepomohlo vůbec. V roce 2000 dal Bašár Assad po svém nástupu k moci část Libanonců ze syrských věznic propustit, jenže syrští vojáci zůstali v Libanonu ještě dalších 5 let a vliv mají v zemi dodnes.

Německá židle (zdroj: ČT24)

Vězni nedostali odškodnění, o jejich osudu se mlčí. Na svobodu se přitom nedostali zdaleka všichni. „Přicházejí za námi jejich rodiny, máme jejich jména, máme všechno. Celkem jich ve vězení zůstává asi 650,“ upozorňuje herec a bývalý vězeň Raymond Bouban. V jakých podmínkách žijí vězni nyní, poté co Sýrii rozvrátila občanská válka, se jejich bývalí druzi ani netroufají dohadovat. Toto představení bohužel s oponou nekončí.