Vyhasínání mozku Martina Kleina přibližuje Alzheimerovu nemoc

Praha - Kniha nizozemského spisovatele J. Bernlefa Vyhasínání mozku Martina Kleina, jejímž ústředním tématem je Alzheimerova nemoc, vychází podruhé v Česku. Její první vydání v roce 1996 prošlo celkem bez povšimnutí, ačkoliv se v anketě o nejpopulárnější nizozemskou knihu 20. století umístila na čtvrtém místě a dočkala se i mnoha zpracování.

Nedávno zesnulý spisovatel v knize popisuje silný vztah stárnoucích manželů, z nichž jeden z nich postupně podléhá Alzheimerově chorobě. Próza se od roku 1984 dočkala 50 vydání, filmového i divadelního zpracování a překladů do mnoha jazyků. V Česku tedy nyní vychází znovu, v nakladatelství Za tratí Tomáše Weisse, v upraveném překladu Olgy Krijtové.

Socioložka Jiřina Šiklová v doslovu: Tělesnému chátrání ve stáří jsme připraveni rozumět, toho psychického se děsíme.

„Podařila se mu taková zvláštní věc, že z vynikající literatury udělal příručku, podle které se dnes třeba zdravotní sestry učí, co taková nemoc obnáší,“ dodává Weiss. Vyhasínání mozku je také možné si naladit na vlnách Českého rozhlasu. Dneškem počínaje bude každý všední den v deset hodin večer na Dvojce číst z románu herec Jan Kačer. 

Rozhovor s nakladatelem Tomášem Weissem (zdroj: ČT24)