Paul McCartney jako New

Londýn - New je fungl nové album, které právě vyšlo Paulovi McCartneymu. Obsahuje 12 titulů, které údajně reflektují tvorbu Beatles a vyznívají hravě i optimisticky. Jednasedmdesátiletý britský hudebník vydal za svoji kariéru 16 alb včetně tohoto posledního.

„Je to šťastné období mého života, mám novou ženu. Dělat tohle album mě opravdu bavilo. Je vždy bezvadné mít šanci být ve studiu s novými písničkami a skvělými producenty. Hodně jsme se pobavili,“ prohlásil Sir Paul McCartney pro BBC.

„Od nového alba očekávám to, co vždy od Paula McCartneyho. Mělo by se to dobře poslouchat, mělo by to být docela přehledné a nemělo by se na tom poznat, že je mu jednasedmdesát,“ pojmenoval, jak asi nové album může vypadat, hudební publicista Jiří Černý.

Zároveň s datem vydání alba si hudební svět připomíná vznik slova „beatlemanie“. Podle Jiřího Černého jde však především o záležitost pro pamětníky. „Vznik Beatles ale znamenal pro Anglii to, že tradiční scéna britské moderní hudby, Londýn, přestala být centrem číslo jedna. Najednou se tím střediskem stal velmi rychle Liverpool. Za druhé se do popředí hudební scény náhle dostaly skupiny namísto dosud kralujících sólistů. Samozřejmě, že velký přínos Beatles bylo spojení autorů a interpretů, což před nimi vlastně neexistovalo,“ upozornil Černý.

„Je to pro mě nové v tom, že deska je velmi vyrovnaná - není tam žádná příliš sentimentální píseň. Je to ambiciózní a odvážné album. Je to pro ty, kteří mají opravdu rádi hudbu. Paul je nebezpečný, vždy vás může překvapit,“ řekl s úsměvem v Událostech, komentářích zpěvák a skladatel Miro Žbirka.

Miro Žbirka komentuje nové album (zdroj: ČT24)