Nová vitráž v Lucerně je graffiti od Pasty Onera

Praha - Palác Lucerna, jedna z nejslavnějších staveb v centru Prahy, obnovuje vitráže, kterými byl celý interiér dříve vyzdoben. Prvním výtvarníkem, který svérázně pojednal vitráž u Zrcadlového sálu, je Pasta Oner, živoucí legenda domácího street artu.

Kolem děl Pasty Onera lidé chodí lidé denně a mnohdy to ani neví. Za svůj street art byl poprvé zadržen už ve třinácti letech. Dnes jsou jeho díla v soukromých sbírkách po celém světě. Jeho nejnovější prací je nová vitráž v pražském paláci Lucerna. „Do této vitráže jsme chtěli udělat něco současného. A pro tuhle dobu je zajímavé graffiti,“ vysvětluje svoji volbu majitelka Lucerny a švagrová bývalého prezidenta republiky Dagmar Havlová.

„Současný majitel Ivan Havel a jeho žena Dagmar Havlová mě zhruba před rokem oslovili, jestli bych nechtěl navrhnout vitráž umístěnou na pravém křídle schodiště, které vede do Café Lucerna. Zadání bylo jednoduché, nápis Lucerna v graffiti stylu. Původní vitráže na schodišti ve druhém patře realizoval ateliér V. Staněk a J. Šebek ve dvacátých letech. Můj návrh realizovala sestra Dagmar Havlové a doplnila ho o původní prvky a ornamenty,“ popsal Pasta Oner genezi vitráže na svém Facebooku.

Vitráž Lucerna (detail)
Zdroj: ČT24

Pasta Oner používal odstíny barev, které byly v původních vitrážích; výrazná barevnost je typická i pro jeho vlastní tvorbu. Finální podobě vitráže předcházelo několik týdnů práce a skicování. Nakonec dospěl k návrhu na výšku podle slabik. „Moje první reakce byla, že to zase bude hodně kontroverzní věc a trochu jsem se bál reakcí. Ale podle toho, co jsem viděl a slyšel, mi přijde, že to lidi vzali dobře,“ domnívá se umělec.

Reportáž a rozhovor s Pastou Onerem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod