Královské pas de deux: Margrethe a Henrik vystavují svůj koníček

Aarhus - S umělecky potrefenou hlavou státu má i Česká republika svou zkušenost. Dánský královský pár sice není jako Václav Havel autorem divadelních her, umění se ale také věnuje. Tvorbu královny Margrethe a prince Henrika do 23. února příštího roku vystavuje muzeum moderního umění ARoS ve městě Aaarhus.

Návštěvníci si mohou prohlédnout 150 exponátů. Královna Margrethe, která se výtvarnému umění věnuje od 70. let, kdy ilustrovala dánské vydání Pána prstenů, nevystavuje poprvé. Její práce v minulosti zaštítila například kodaňská galerie. Ráda se v tvorbě inspiruje přírodními motivy, většina jejích obrazů jsou krajiny, ale vystavuje třeba i divadelní kostýmy.

„Umění beru opravdu vážně. Zacházím do nejzazších mezí svých schopností. Možná to není dost, ale určitě se velmi snažím a přemýšlím o tom, co dělám. Taky dávám do své práce hodně radosti, jinak by to nefungovalo,“ říká Margrethe o svém vztahu k umění.

Na výstavu v muzeu ARoS „přibrala“ svého manžela - název výstavy Pas de deux Royal, vypůjčené označení pro tanec v páru, lze chápat i jako umělecký dialog dvou partnerů. Princ Henrik je především básník, mezi jeho vystavenými díly jsou ale i bronzové a mramorové sochy.

Dánský královský pár vystavuje (zdroj: ČT24)

Na počátku tvorby používal dánský královský pár pseudonymy. Teď už se neskrývá. „Jsem šťastný, že můžeme s lidmi sdílet to, co si myslíme, že je nám velmi blízké,“ těší se princ Henrik. I když takové rozhodnutí s sebou nese i hodnocení od návštěvníků muzea a kritiky. „Královský pár byl opravdu odvážný, když se rozhodl vystavovat v muzeu, jako je toto. Je to velká mezinárodní galerie a je jisté, že budou podrobeni kritice,“ připouští ředitel ARoSu Jens Erik Sorensen.

O královskou výstavu je po otevření velký zájem. A zřejmě ještě poroste. Město Aarhus, kde muzeum sídlí, bylo totiž zvoleno evropským hlavním městem kultury pro rok 2017, což další návštěvníky výstavy přiláká.

Vydáno pod