Skočte si do muzea na jedno. Jen dopijem a půjdem

Jičín - Mnozí nerozumní rodičové berou s sebou do hostinců i malé dítky, pohoršuje se redaktor v novinovém výstřižku, který je součástí aktuální výstavy Regionálního muza a galerie v Jičíně. Ta je ale mládeži i dětem přístupná, i když pod názvem Dopijem a půjdem dokumentuje jičínské pohostinství do poloviny 20. století.

„Představuje hospody, hospůdky a hotely jako místa, kde se Jičíňané scházeli a kde jim bylo dobře,“ podotýká k výstavě její autorka Jiřina Holá. Připomíná, že hospody a hostince byly odpradávna místy, která svým návštěvníkům přinášela nejen občerstvení, případně krátkodobé přístřeší, ale která byla zároveň nezbytnou součástí, často i centrem, společenského života určitého místa.

Výstava představuje devadesát hostinců, hospod či restaurací, které existovaly nebo i ještě existují v Jičíně odnepaměti do 40. let minulého století. Připomínají je fotografie, dobové inzeráty, vyhlášky či zprávy z novin a také typické předměty, jako jsou pípy, sudy nebo sklenice.

Kdo si dal na začátku dvacátého století v Jičíně půllitr piva, přispěl dvěma haléři na tamní školství a výstavbu vodovodu. Návštěvníci výstavy si mohou přispět na dobrou náladu - až do 24. listopadu. Hospoda, i když jen „jako“, láká podle pořadatelů i lidi, kteří jinak do muzeí příliš nechodí.