Man Booker putuje na Zéland. Za „mladicí“ Eleanor Cattonovou

Londýn – Z letošní Man Bookerovy ceny se raduje další žena, která se zároveň stala nejmladší držitelkou tohoto ocenění - tentokrát si literární cenu odnesla osmadvacetiletá Eleanor Cattonová z Nového Zélandu za knihu The Luminaries (Velikáni).

Po Alici Munroové, která před několika dny převzala Nobelovu cenu za literaturu, jde o další ženský úspěch v literatuře.

Vítězný román Eleanor Cattonové si krom nejmladší oceněné drží další rekord. Jde totiž o nejdelší publikaci, která kdy cenu dostala – The Luminaries mají přes osm set stran. Cattonová tak překonala svou kolegyni a předchozí dvojnásobnou vítězku Hilary Mantelovou, která v roce 2009 získala Man Bookerovu cenu za historickou ságu Wolf Hall s téměř sedmi sty stranami.

Druhý román mladé Novozélanďanky se v této zemi odehrává v době zlaté horečky v roce 1866. „The Luminaries jsou skvělým románem: ohromují složitou strukturou, podmaňují svým vyprávěním a okouzlují zachycením světa chamtivosti a zlata,“ uvedl předseda poroty Robert Macfarlane. Dále dodal, že se porotci na vítězném díle dohodli za necelé dvě hodiny „po dosti ostré diskusi“.

Spisovatelka na sebe může být právem hrdá, stala se totiž teprve druhou novozélandskou literátkou, která cenu získala. První byla v roce 1985 Keri Hulmeová.

Čeští čtenáři si od ní zatím mohli přečíst prvotinu Na scéně.