Proč ve Francii páchají stovky farmářů sebevraždu

Praha - Podobné i jiné otázky, jako např. kolik zla musí snést brokolice, pokládá festival vědeckého filmu Life Sciences Film Festival, který se koná do 18. října na České zemědělské univerzitě (ČZU) v Praze- Suchdole. Na 120 snímků, přednášek a workshopů o vědě nechce klást jen otázky, ale touží nalézt i odpovědi či předložit vizi naší budoucnosti.

Festival se zaměřuje na zemědělské vědy, potravinářství a udržitelný rozvoj, uvede ale i další témata, od analýzy genomu, mikrobiologie, životního prostředí, chemické kontaminace až po nové technologické postupy a kvalitu a bezpečnost potravin. Snímky pocházejí od autorů z 26 zemí, kromě České republiky například z Německa, Spojených států a Indie.

Festival vědeckých filmů (zdroj: ČT24)

„Stejně jako se za poslední roky věda a výzkum komunikačně otevřely veřejnosti, i takzvaný vědecký film ustoupil od pouhé, nezřídka nezáživné prezentace. Přiklonil se interakci, originálnímu filmovému jazyku, který diváky vtahuje do děje,“ uvedl dramaturg festivalu Petr Mezera.

Ze 120 filmů jich je 57 soutěžních. Letos poprvé získá nejlepší snímek, jenž obdrží cenu rektora ČZU, finanční odměnu 3000 eur (77 tisíc korun). Nově bude oceněna i osobnost, která se zasloužila o popularizaci vědy. Celkem bude rozdáno devět cen včetně univerzitní, studentské a ministerské.