Rozsvícená Praha bude magická, tajemná i moderní

Praha - První pražský festival světla Signal dnes večer rozsvítí různé historické stavby i další místa české metropole, která připravili tuzemští i zahraniční umělci, účastníci. První se rozzáří Staroměstské náměstí, kde je připravena instalace nazvaná Hypercube od francouzského uskupení 1024 architecture. Výjimečně bude rozsvícena v 19:00, další projekce potrvají dnes i další čtyři večery vždy od 19:30 do 23:30.

Nad celou akcí bude bdít petřínská rozhledna, která se v podání Krištofa Kintery stane na čtyři festivalové dny majákem. Svou generálku už má za sebou Tančící dům, který se 16. října večer na chvíli proměnil v barevný skvost. Pořadatelé pozvali významné reprezentanty audiovizuální scény ze zahraničí i známé domácí umělce. Vlastní instalace tak představí např. Vladimir 518, Milan Cais, Jakub Nepraš, Rony Plesl nebo František Skála.

„Chtěl bych upozornit na instalaci na náměstí Míru, na kostele sv. Ludmily se rozsvítí tzv. videomapping, na níž se podílejí autoři, kteří kdysi rozsvítili orloj, další videomapping bude na budově Hybernia, ale těch míst je 32, takže zajímavostí bude dostatek. Jako novinka jsou připraveny parníky Praha a Vyšehrad, kde bude možné jednak vyslechnout výklad k instalacím, kolem nichž pojedou, a zároveň se z nich mohou jednotlivé instalace ovládat,“ uvedl akci ředitel festivalu Signal Martin Pošta.

O festivalu světla Signal 2013 (zdroj: ČT24)

Festival světel Signal chce navázat na úspěšný světelný projekt, který v roce 2010 oživil Staroměstský orloj. Praha je podle pořadatelů nejvhodnějším místem pro noční světelné efekty, neboť v sobě snoubí historii i moderní nádech. Světelné kreace tak podtrhnou její genius loci a na chvíli plně podchytí její magičnost.