(Ne)známý mistr: Retrospektiva Jana Kotíka v Národní galerii

Praha - Retrospektivu malíře, grafika, designéra, teoretika a pedagoga Jana Kotíka připravila Národní galerie v Praze. Ačkoliv Kotík patří k nejvýznamnějším poválečným českým malířům, jejichž dílo má své jisté místo ve světovém kontextu, kvůli střídání uměleckých směrů a velmi osobitému projevu není širší veřejnosti příliš znám. Expozice ve Veletržním paláci trvá do 23. března.

Jan Kotík se narodil v roce 1916 v Turnově. Díky svému otci, významnému malíři Pravoslavu Kotíkovi, byl již od dětství svědkem diskusí o umění. Za války byl členem legendární Skupiny 42, což znamenalo postavit se proti vládnoucí ideologii na stranu modernismu a avantgardy.

Mezi politikou a uměním

Zkušenost konfliktu mezi politikou a uměním se v jeho životě několikrát opakovala. Po zákazu vystavování za války následoval stejný zákaz v době stalinismu a znovu po roce 1968. Do roku 1969 žil v Praze, poté se přestěhoval do Západního Berlína.

V roce 1970 byl během pracovního pobytu v tehdejším západním Německu zbaven československého občanství a zůstal v Berlíně. Po roce 1989 se do vlasti pravidelně vracel. Roku 2002 podlehl těžké nemoci a ve věku 87 let zemřel.

Jan Kotík prošel obdobím geometrické abstrakce, v šedesátých letech uplatňoval v malbě kaligrafické znaky. Experimentoval s netradičním formátem obrazu i s konstruktivismem. Vždy aktuálně reagoval na živé umělecké evropské i americké tendence a současně se snažil o osobitý výtvarný rukopis.

Vystavoval na světových výstavách Expo (Paříž 1937, Brusel 1958, Montreal 1967) a také na benátských bienále (1964 a 1976); v roce 1997 pak obdržel v Berlíně cenu Freda Thielera za malbu. Práce Jana Kotíka, které nikdy neztrácely experimentální, hledačský a hravý charakter, se nacházejí v mnoha domácích i zahraničních soukromých a veřejných sbírkách.

Výstava Jan Kotík (1916-2002) ve Veletržním paláci v Praze trvá od 18. října 2013 do 23. března 2014. Další informace hledejte na stránkách Národní galerie.