Romský virtuos Roby Lakatos hrál pro svatého Václava

Ostrava - Klasiku s jazzem, folklorem a cikánskými rytmy mixuje v houslích špičkový romský houslový virtuos z Maďarska Roby Lakatos se svým ansámblem. Svou muziku zahrál v evangelickém Kristově kostele na Svatováclavském hudebním festivalu v Ostravě.

Roby Lakatos koncertoval v Ostravě (zdroj: ČT24)

Festival se letos zaměřuje na pět tematických řad. Novinkou je crossover řada, právě v níž se představil i Roby Lakatos se svou kapelou. Ředitel hudební přehlídky Igor Františák si koncertem splnil velké přání: „Jeho plán je natolik vytížený, že je skoro nemyslitelné ho dostat.“

„Nejdříve jsem ho znal z nahrávek Deutsche Grammophonu a absolutně jsem propadl tomu spontánnímu projevu.“ říká Františák. Do Ostravy Roby Lakatos přivezl svůj nový koncertní program z poslední desky, kterou nahrál živě v opeře v Sydney.

Lakatos má za sebou několik klasický nahrávek a klasiku stále občas hraje. Nicméně jeho pravá image, jak říká, je právě míchání hudebních stylů, kdy živelně přechází z jednoho žánru do druhého. „Když přijedu do Ostravy nebo do Petrohradu, odkud jsem přicestoval, lidé čekají, že vystoupím a zahraju tu svou hudbu,“ usmívá se houslista.

Král cikánských houslistů

Roby Lakatos se narodil roku 1965 do legendární rodiny romských houslistů z rodu Janose Bihariho, který byl nazýván „králem cikánských houslistů“. Již v devíti letech poprvé vystoupil na veřejnosti a své umění rozvíjel na studiích na Konzervatoři Bély Bartóka v Budapešti.

Později odcestoval do Belgie, kde se brzy stal vyhlášeným klubovým hudebníkem. Pracoval s Vadimem Repinem, Stéphanem Grapellim nebo Sirem Yehudi Menuhinem. V roce 2006 projel Lakatos se svými hudebníky poprvé Severní Ameriku a vyprodal Carnegie Hall v New Yorku. Dále hrál třeba s Londýnským symfonickým orchestrem nebo Drážďanskou filharmonií.

Klasika i netradiční hudba budou na Svatováclavském hudebním festivalu znít ve stejném kostele i příští úterý. Vystoupí mimo jiné sólista České filharmonie houslista Josef Špaček a hudebník David Koller, který předvede, co umí na šamanský buben.

Program a podrobnosti hledejte na stránkách festivalu.