Jiří Vejdělek dělá vlny. Něžné a retro…

Praha - Možná trochu Vyprávěj, možná trochu Pelíšky - na oba tyto tituly si nelze nevzpomenout při sledování traileru k chystané komedii Jiřího Vejdělka. Režisér a scenárista v jedné osobě se v ní, zdá se, veze na podobné retro vlně.

Seriálový projekt České televize, vyprávějící o době minulé pohledem „takové normální rodinky“, i film Jana Hřebejka jsou laskavě humorným pohledem na nelaskavou dobu (za což si vysloužily chválu i kritiku). Vejdělkova komedie Něžné vlny už jen samotným názvem připouští, že by mohla být z podobného těsta.

V hlavním hrdinovi, nesmělém Vojtovi, který se na sklonku normalizace poprvé zamilovává, je kus Jiřího Vejdělka. „Něžné vlny jsou vzpomínkou na mé dětství a dospívání, tedy dobu, kdy jsem byl dosud nepolíbený a ve věcech lásky ještě pouhý samouk,“ prozradil. „Narodil jsem se díky zvýšeným rodičovským příspěvkům v 70. letech. První zamilovanost si nevybírá a uhodí, kdy se jí zachce, bez ohledu na stávající politický režim. Politiku ale v Něžných vlnách nenajdete. Spíš než přednáškou z historie jsou Něžné vlny kronikou milostných karambolů našich mladých hrdinů.“ 

Cholerický tatínek, který kdysi nepřeplaval kanál La Manche, chce mít z Vojty závodního plavce, maminka, bývalá hvězda dětské lední revue, vidí v synovi talentovaného pianistu. Vojta ale víc než na sport a hudbu myslí na svou spolužačku Elu, která má brzy odjet do vysněné Paříže.

„Něžné vlny jsou příběhem první osudové lásky. Možná proto jsou oproti předcházejícím peprným a pikantním komediím přeci jen jemnější, laskavější, a jak název napovídá, něžnější,“ srovnává Vejdělek svůj nejnovější počin s předchozími komediálními tituly z milostného života - Ženy v pokušení a Muži v naději. 

Trable s láskou čekají v jeho novém filmu debutujícího Roberta Cejnara a Lucii Šteflovou a také Táňu Pauhofovou, Hynka Čermáka, Vojtěcha Dyka, Jana Hartla nebo Jana Budaře. Do kin Něžné vlny dorazí 9. ledna příštího roku.