Plán útěku – Arnie a Sly konečně spolu! A klape jim to

Všichni si mysleli, že se z tohohle lochu nedá zdrhnout. Nebyl totiž určený pro to, aby si v něm muklové nejtěžšího kalibru odpykávali flastr, ale aby v něm zmizeli. Všichni, kdo byli nebezpeční nebo nepohodlní. Všichni, kteří by se již neměli vrátit mezi lidi, aby tam neškodili nebo nezacláněli. Jen jeden muž by možná dokázal vymyslet rafinovaný plán útěku. Jen jeden muž by mu dokázal pomáhat tak účinně, že by plán mohl vyjít.

Tak je to konečně tady! Dlouho proti sobě jen na dálku zatínali bicepsy, tricepsy, trapézáky a další hroudy nabušené svaloviny, dělali kamenné držky a vzbuzovali plamenné diskuse, jak by to dopadlo, kdyby se spolu sešli v jednom kousku a na férovku si to rozdali. Přání se proměnilo ve skutečnost a ti, kdo netrpělivě čekali, kdy už k tomu „goddam“ dojde, byli náležitě odměněni (byť pro roli Stalloneho se chvíli uvažovalo i o Willisovi).

Museli je kvůli tomu sice zavřít do nejvymakanějšího vězení na světě, vzít jim jakoukoli šanci, že odsud jednou vyjdou, a nakrknout je tím tak jako zamlada, kdy dokázali (pro mnohem méně) vykostit každého vidláka, který se jim pletl do cesty. Když ovšem takovéhle dva bouchače zaženete do kouta a berete jim poslední šanci, můžete vzít jed na to, že vám tam s nimi bude za chvíli proklatě těsno. Ostatně elegantní a všeho schopný slizoun James Cavizel (který téhle vězeňské konzervě pro nepohodlné šéfuje) a jeho poskok pro brutální rukodělnou práci Vinnie Jones by o tom mohli vyprávět.

  • Plán útěku / Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger zdroj: Bontonfilm
  • Plán útěku / Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger zdroj: Bontonfilm

Ray Breslin (tradičně namakaný Sylvester Stallone) disponuje zvláštním talentem. Tak jako jiní hrají virtuózně na tubu, dirigují orchestr, drhají krajky nebo malují akvarely, on dokáže zdrhnout z jakéhokoli nápravného zařízení s nejvyšší ostrahou, kam ho zavřete. Stačí jen sledovat místní praxi, vyhodnotit správně její slabiny a pak už jen vybrat den, kdy vypadnete domů, abyste ještě stihli teplou večeři. A také se tímto úspěšně živí jako terénní expert firmy, která takto testuje bezpečnost a neprůchodnost vězeňských zařízení.

Jenomže tenhle poslední kšeft hodně smrdí. Ale je zase za takové prachy, že se trocha smradu dá vydržet. A tak se Sly nechal dobrovolně zavřít do díry, vybudované podle jeho bezpečnostní příručky, a až pozdě zjistil, že spadla klec, protože tu neexistuje dohodnutý vnitřní kontakt a neplatí domluvený evakuační kód, jediné pojistky, jak se dostat v případě nouze ven. A navíc nikdo neví, kde je tahle báň vlastně schovaná (a to si pište, že je schovaná opravdu fest!). Zdá se, že někdo na něj ušil parádní boudu, udělal svinský podraz a chce se ho jednou provždy zbavit. Vypadá to, že tohle je konečná! Jenomže to neznáte odolnost, vytrvalost a mazanost profesionálního útěkáře Breslina, jehož šance se výrazně zvednou ve chvíli, kdy se dá do kupy s místním vězeňským bossem, který tu rozdává rány pěstí i otčenáše v němčině Emilem Rottmayerem (Arnold Schwarzenegger, jenž už pověsil senátorování na hřebík a pokorně se vrátil tam, odkud přišel).

  • Plán útěku / Sylvester Stallone zdroj: Bontonfilm
  • Plán útěku / James Caviezel zdroj: Bontonfilm

Útěky z vězení, v nichž se nejrůznějšími způsoby berou kramle ze zamřížovaných cel, jsou vděčným i věčným námětem dramatických filmových opusů. Proslavili se jimi třeba Tango a Cash, Motýlek, Frajer Luke či Uprchlík. Hodně se zdrhalo vlakem, například Splašeným vlakem, Von Ryanovým expresem, Sugarlandským expresem, Půlnočním expresem, a sem tam i letadlem, jako byl Con Air. A byl to Útěk z Alcatrazu, Útěk ze Sibiře, Útěk z Absolonu, Útěk v řetězech nebo prostě jen Velký útěk, jenž vedl někdy k Vítězství a jindy k Vykoupení z věznice Shawshank, někdy volal Bratříčku, kde jsi?, a jindy vybízel Seber prachy a zmiz! Vzpomínáte? A Plán útěku můžete do téhle společnosti více či méně úspěšných zdrhaček směle přihodit, neboť je to modelová žánrovka, kde o nic víc (ale ani méně) nejde a dvě velké akční postavy dob nedávno minulých předvádějí, že mají ještě natrénováno dost na to, abyste jim to rádi a vděčně věřili.

Rodák ze švédského Lundu Mikael Håfström (Pokoj 1408, Smrt v Šanghaji) tentokrát překonává Postradatelné, v němž se sice dvě velká „S“ v jednom projektu již dvakrát střetla, ale Arnie tam měl vlastně jen symbolické cameo. Tentokrát se potkávají poprvé v klíčových rolích ve snímku, který jim byl napsaný na tělo (které už sice moc nepředvádějí a zřejmě dobře vědí, proč ze sebe nestrhnou trika tak, jak to dělali kdysi), ale když se pustí do klinče, je to pořád ta stará dobrá, tvrdá, poctivá a rukodělná makačka, na jakou jsme od nich byli zvyklí.

  • Plán útěku / Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger zdroj: Bontonfilm
  • Plán útěku / Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone zdroj: Bontonfilm

Jakoby tím chtěli udělat radost sobě i nám, jakoby chtěli smáznout zpupnou větu ředitele věznice Hobbese „Teď jste tu a patříte jen mně!“ a dát jednoznačně najevo, že pořád patří nám všem. Děj je prostý a přehledný, jako Breslinův geniální Plán útěku, s přesně rozhozenými kladnými a zápornými figurami a jedním doktorem váhajícím mezi Hippokratovou přísahou, Stalloneho charismatem a tvrdými vězeňskými pravidly. Důležité je i spektakulární vězeňské prostředí, tvořené skleněnými celami, jež odkrývají každý pohyb vězňů a jsou základem zajímavého vizuálu. Klíčovým posláním triviální story je svést oba klíčové protagonisty dohromady a dát jim alespoň nepatrnou šanci uniknout. Ostatní je už na nich a oni to dávají (skoro) tak jako kdysi.

O něco více prostoru si pro sebe (na základě scénáře) usápl Sylvester Stallone, bývalý prokurátor, který dělá tenhle svůj nový džob nejen proto, že na něj má talent, ale hlavně proto, že mu nestačilo jen posílat grázly za mříže, ale chtěl mít jistotu, že tam také zůstanou. Jeho Breslin je soustředěný chlapík, který toho nakecá o to méně, o co více vyšmíruje neustálým sledováním a následným analyzováním svého okolí, i když se nemohu ubránit dojmu, že mu věřím spíš poctivou ránu pěstí nežli velký intelektuální přesah.

Jen v nepatrném závěsu za ním čeká na to, co Sly vymyslí, ale hlavně na svoji vrcholnou „predátorskou“ scénu Arnold Schwarzenegger, který vás zvedne ze sedadel ve chvíli, kdy nasadí svoji charakteristickou tvrdou tlamu, vyrve z nosiče helikoptéry těžký kulomet a obouruč s ním kosí Hobbesovy poskoky. Dohromady pak tvoří dvojici, která funguje a hlavně nebere tohle vězeňské drama smrtelně vážně, ale s nadhledem a rezervou – a to jim sluší a mixuje žánr akčního thrilleru s lehkým dotekem komedie. A to by vás mohlo bavit, což je to, kvůli čemu se vlastně sešli. Řekl bych, že je to dobře pro ně i pro nás! Skvěle tu fungují i hlavní záporáci, kteří jsou kořením každého slušného akčňáku, uhlazený slizoun Jim Cavizel a hranáč Vinni Jones.

Bývalé konkurenční „firmy“, které si kdysi šli tak trochu po krku, dnes vzorně spolupracují a zjišťují, že se jim to vyplácí, protože to funguje. Jakoby to byla nová poloha, nová výzva a možná i něco jako nová budoucnost. A tak, až je uvidíte stát naproti sobě někde na opuštěném marockém pobřeží, nevěřte všemu, co tam uslyšíte! „Ty parchante, doufám, že tě už nikdy neuvidím,“ říká tam přece jen trochu unavený a omlácený Sly poměrně nedotčenému Arniemu. Já bych to takhle dramaticky neviděl a klidně bych se s nimi ještě společně setkal. Něco mi říká, že to není úplně vyloučené…

ESCAPE PLAN / PLÁN ÚTĚKU. USA 2013, 115 min., české titulky, od 12 let, 2D. Režie: Mikael Håfström. Scénář: Miles Chapman, Jason Keller. Kamera: Brendan Galvin. Hudba: Alex Heffes. Hrají: Sylvester Stallone (Breslin), Arnold Schwarzenegger (Rottmayer), Jim Cavizel (Hobbes), Vinnie Jones (Drake), Faran Tahir (Javed), Amy Ryanová (Abigail), Sam Neil (Dr. Kyrie), Vincent D'Onofrio (Lester Clark). V kinech od 17. října 2013.

Vydáno pod