Tip na čtení: KIX pro komiks

Praha – Máte rádi komiksy? Do noty vám tedy určitě kápne nezávislý časopis KIX, který přináší to nejzajímavější z komiksu, ilustrace i grafiky. Zakládá si přitom na autorské tvorbě, kterou nic nesvazuje. Od jeho zrodu před dvěma lety se na něm podílí výtvarníci Jiří Franta, David Böhm nebo Vladimír 518.

Komiks téměř bez textu (zdroj: ČT24)

Časopis potěší i ty, kteří před psaným projevem preferují ten výtvarný. Ze čtenáře KIXu se stává spíš divák a na formátu A3 se mu otevírá galerie autorských děl s experimentálním a novátorským duchem. 

Oslovení grafici či výtvarníci mají ve své tvorbě volnou ruku. Na stránky mohou přispět naprosto čímkoliv. Určitá drzost autorů je součástí každého čísla, stejně jako originální obálka, plakát na dvojstraně a pozvaní hosté. 

KIX není jen název, ale také styl tvorby. Autoři nadšeně vyhlížejí omyly a používají je do vznikajícího celku. Skutečnou chybou je ale podle nich absence příbuzných periodik na trhu. 

Tyto „komiksové noviny“ vycházejí dvakrát do roka. Letošní podzimní páté číslo je tištěné na recyklovaném papíře, jak si tvůrci přáli, a tentokrát půjde o barevné červenozelené vydání.