Hudba ve vosku. Zpěvačky nahrávají na Edisonův fonograf

Canberra – Dvě australské zpěvačky nahrály staré tasmánské písně na starý Edisonův fonograf. Vznikla tak unikátní hudební nahrávka, která se inspirovala hlasem původních obyvatel, které fonograf zachytil již v roce 1899.

Unikátní nahrávka z Edisonova fonografu (zdroj: ČT24)

Více než 100 let stará nahrávka tasmánských písní se na fonografickém voskovém válci zachovala dodnes. „Když jsme ji uslyšely, bylo to téměř spirituální,“ vypráví Nardi Simpsonová, jedna ze zpěvaček dua Stiff Gins.

Příběhy, které čekají

Záznam vyprávění a písní v jazyce domorodců fascinoval umělkyně natolik, že se rozhodly jejich hudbu vzkřísit za pomoci autentického zařízení. „Tyto předměty jsou svým způsobem pořád živoucí. Když je vezmete na vědomí, budou k vám promlouvat. Skrývají příběhy, které jen čekají na to, až budou vyslyšeny,“ vysvětluje Kaleena Briggsová.

První přístroj, který dokázal nejen zaznamenat, ale i přehrát zvuk, vynalezl Edison v roce 1877. Z jeho dílny je i fonograf, který nyní ožil pod rukama techniků z Australského filmového a zvukového archivu. „Museli jsme sehnat i prázdné válce. Existuje jen jediný výrobce na světě, v Devonu v Anglii,“ upozorňuje zvukař Graham McDonald.

„V roce 2013 jsme tady a posíláme poselství věčnosti,“ usmívá se výkonný ředitel archivu Michael Loebenstein. Vokály mladých zpěvaček vdechly stařičkému fonografu nový život a připomínají kulturu jejich předků.

Vydáno pod