STOP šedým plochám ve městě

Ostrava - Studenti a mladí umělci v Ostravě se rozhodli rezivějící ploty, nevzhledné stěny domů v prolukách umělecky pojednat. Za souhlasu radnice se tak Ostrava může stát největší veřejnou galerií street artu u nás. Jako první se do oživení skleněných výloh u multižánrového centra Cooltour pustili studenti oboru užitá malba střední umělecké školy. Návrhy zpracovávali týden.

Organizátorům projektu Malovaná se zatím podařilo domluvit 20 městských a soukromých ploch. „Počítáme s tím, že jakmile se objeví první díla, tak se to rozšíří a možná že se lidé budou ozývat sami, že chtějí na svých domech taky umění,“ zadoufal šéf marketingu multižánrového centra Cooltour Martin Lindovský.

Malovaná Ostrava (zdroj: ČT24)

Na rozdíl od graffiti, které vzniká často ilegálně, totiž „mural art“ s velkými kresbami přijímá veřejnost poměrně kladně. Třeba v Praze vznikly v posledních dvou letech velké malby na domech ve Strašnicích. Vzorem Ostraváků je ale spíše Berlín nebo Vídeň.

„Ostrava bývala černá, teď je spíše zelená, v létě je barevná díky Colours a našim dalším cílem je, aby byla malovaná,“ prohlásil organizátor projektu Malovaná Přemysl Koudela.

Vydáno pod