Rusko odepřelo vstup novinářům, kteří nafotili situaci v Soči

Soči - Rusko zakázalo vstup do země dvojici nizozemských dokumentaristů. Jejich pětiletá práce totiž zachycuje velkolepou výstavbu olympijského areálu v ruském Soči v kontrastu s chudobou a zoufalstvím tamních obyvatel. Výstava Projekt Soči bude vystavena v Evropě i v Americe.

Kontroverzní výstava o stavbě olympijského stadionu v Soči (zdroj: ČT24)

Vernisáž Projekt Soči se musela obejít bez osobní přítomnosti autorů. Fotograf Rob Hornstra a novinář Arnold van Bruggen nedostali povolení překročit ruské hranice, protože si dovolili upozornit na neutěšenou situaci regionu, kde se mají v zimě odehrát olmypijské hry. „Téma Roba a Arnolda vzbuzuje třenice mezi politiky a finančními magnáty. Jde o velmi ambiciózní projekt,“ upozorňuje novinář Jurij Saprykin.

  • „Nikdy předtím se olympijské hry nekonaly v místě, které by silněji kontrastovalo se slávou olympijských her, než je právě Soči. Jenom dvacet kilometrů daleko se nachází konfliktní území Abcházie, na východ se Kavkaz táhne k ponurým a ožebračeným separatistickým republikám Severní Osetii a Čečensku. Na pobřeží stojí vedle sebe stará sanatoria ze sovětské éry a nejdražší hotely a kluby ruské riviéry,“ napsal van Bruggen.

Hornstra a van Bruggen spolupracují od roku 2007. Autoři se věnují takzvané „pomalé žurnalistice“ a do nevelkého, ale nesmírně komplikovaného regionu se opakovaně vraceli. Po pěti letech přinášejí poutavou analýzu, která ostře kontrastuje s tvrzením prezidenta Ruské federace Vladimira Putina, že „olympijská rodina se bude v Soči cítit jako doma“.

Výsledkem pětiletého projektu jsou rozsáhlé webové stránky, výstava a monografie Atlas války a cestovního ruchu na Kavkaze. Expozice původně měla probíhat v moskevské galerii Vinzavod; její ředitel však z akce na poslední vycouval a bylo třeba najít náhradní prostory.

„Mnoho ruských novinářů snilo o takovém projektu“

Celý incident se navíc odehrává v roce, kdy by Nizozemsko s Ruskem měly slavit 400 let vzájemných diplomatických vztahů. Jenže současnost je temnější. Výstava Projekt Soči byla zahájena jen pár dnů poté, co neznámí útočníci napadli v Moskvě nizozemského diplomata. To se stalo poté, co byl naopak ruský diplomat napaden v Amsterodamu.

„Rusko-nizozemské vztahy jsou napjaté. A proto galerie Vinzavod i ministerstvo zahraničí znervózněly ve chvíli, kdy zjistily, že svědky událostí jsou právě dva Nizozemci. Místo je šedou zónou, odkud je obtížné získat jakoukoliv informaci,“ komentuje situaci Jurij Saprykin.

Autoři se nakonec na vernisáži své výstavy objevili pomocí videolinku. Návštěvníci oceňovali především fakt, že se o výstavbě v Soči konečně něco dozvěděli. „Myslím, že hodně ruských novinářů a fotografů snilo o takovém projektu. Ale jenom tito dva Nizozemci měli dost času, zdrojů a odvahy, aby ho realizovali,“ dodává Saprykin.

Podívejte se na stránky Projektu Soči.