Divadlo rozmanitostí při cestě do pravěku neopustí byt

Most - Mamut! Opravdový mamut, kluci! Karel Zeman natočil v roce 1955 jednu z nejdobrodružnějších dětských výprav - Cestu do pravěku. Podniknout ji můžete od 26. října také v mosteckém Divadle rozmanitostí. Loutkový příběh nevychází ze Zemanova snímku, ale nepříliš známé knihy Arnošta Cahy, kterou se zřejmě inspirovala i filmová verze.

Caha psal učebnice a dějepisné příručky, kromě toho vydal také dva sci-fi romány pro mládež. Jedním z nich byla v roce 1927 kniha V pravěkém světě, v níž se dva chlapci se svým otcem - archeologem - dostanou z Macochy až do prvohor. Cahův román vyšel v roce 2011 znovu v převyprávění Jitky Škápíkové pod názvem Cesta do pravěku a zase zpátky.

Podobný název pro své představení zvolilo i Divadlo rozmanitostí. Děj ale zasadilo do doby vzniku Zemanova snímku, tedy do 50. let. Celé asi padesátiminutové představení se odehrává v bytě, který se postupně proměňuje v pravěký svět.

Cesta do pravěku
Zdroj: ČT24/ČT

„Například z tatínkovy knihovny vyvstanou pravěcí ještěři, z jeho sbírky trilobitů se stává horolezecká stěna na skále, na balkoně začnou růst obří přesličky, na stěně vznikne (malba z jeskyně) Altamira a z vany začnou vyskakovat dravé ryby,“ popisuje autor scénáře a režisér hry Jiří Ondra. „Cesta čtyř malých kluků je únikem od reality do říše fantazie, před pravidly rodičů,“ dodal.

I když předlohou představení je román Arnošta Cahy, při přípravě fantastického dobrodružství si prý nešlo nevzpomenout na Karla Zemana, jehož filmové triky byly na svou dobu také fantastické. „Mysleli jsme na Karla Zemana, když jsme vymýšleli různé mechanismy, jak by mohly loutky fungovat,“ přiznal Ondra. Inscenace využívá několik druhů loutek včetně stínového divadla, masek či obřích loutek.

Na Cestu do pravěku a zpátky se v Mostě vydají Petr Čulík, Vít Levinský, Adam Šmajkal a Pavel Zikmund. Loutky vodí Kamila Čondlová, Ivana Čurdová, Tereza Lišková a Jitka Raková, které zároveň hrají i mámy čtyř dobrodruhů.