Zemřel Otto Zelenka. Zapsal se Cirkusem Humberto či Sňatky z rozumu

Praha - Ve věku 82 let zemřel spisovatel, scenárista a dramaturg Otto Zelenka. Psal především filmové a televizní scénáře, mezi jeho nejznámější patří ty k seriálům Cirkus Humberto, Sňatky z rozumu nebo F. L. Věk. Česká televize Zelenku připomene dnes večer jeho hrou Vyloženě rodinná historie ve 20:25 na ČT art a filmem V zámku a podzámčí ve 22:10 na ČT1.

Otto Zelenka se narodil roku 1931 v Kralupech nad Vltavou. Po maturitě studoval dramaturgii a scenáristiku na pražské FAMU. Nejprve pracoval jako dramaturg v Československé televizi, později coby scenárista ve Filmovém studiu Barrandov. Po roce 1990 učil na FAMU.

Na konci šedesátých let napsal Otto Zelenka pro režiséra Františka Filipa scénář k filmu Odvážná slečna. Začala tak jejich dlouholetá spolupráce, která vyvrcholila seriály podle literárních předloh. V přelomovém roce 1968 Zelenka s režisérem Františkem Filipem připravil ságu dvou rodů z vrcholného období národního obrození seriál Sňatky z rozumu podle předlohy Vladimíra Neffa. Po zklamaných nadějích pražského jara vnímali diváci sérii zvláště citlivě.

„Scénáře se psaly samozřejmě dávno před nějakým pražským jarem a točit se taky začalo před srpnem 1968. Vůbec se tedy nedá tvrdit, že by nějaké situace nebo dialogy vycházely z konkrétní politické situace roku 1968. Naopak, všechno bylo podle Neffovy předlohy, ale právě to národní obrození a všechny ty řeči o porobě, o svobodě, o národu jako takovém daly všemu nový smysl,“ vzpomínal později Zelenka.

V dalším přepisu literární předlohy, tentokrát románu Aloise Jiráska F. L. Věk, si i zahrál. „František Filip mě pozval na natáčení do Nového Města nad Metují, a když už jsem tam byl, říkal, že by bylo škoda mi nesvěřit roličku. Tak jsem ve dvou dílech dělal mnicha,“ popisoval Zelenka, jak se připletl k herectví.

Kdo byl Otto Zelenka? (zdroj: ČT24)

Zelenka dále spolupracoval na scénářích desítek seriálů a inscenací: Cirkus Humberto, O zvířatech a lidech, Manželská tonutí, Zelňačka a Člověk proti zkáze i jiné. Psal také divadelní hry, ohniskem jeho zájmu nicméně zůstala televizní dramatika.

Nejbližší spolupracovnicí Otto Zelenky byla dlouho jeho manželka Bohumila. Jeho syn Petr je úspěšným filmovým režisérem a scenáristou (Knoflíkáři, Rok ďábla, Příběhy obyčejného šílenství). 

Vydáno pod