Jen se tak poslepu vznášet nad zemí

Praha - Od září probíhají pravidelné hodiny cirkusových disciplín pro děti a dospělé se zrakovým postižením - CIRKUS NASLEPO. Pod hlavičkou CIRQUEONU, centra pro rozvoj „nového cirkusu“ v České republice, realizuje cirkusové kurzy v Pražské psychiatrické léčebně Bohnice Adam Jarchovský, profesionální cirkusový umělec a lektor, jehož hlavní disciplínou je žonglování a předmětová manipulace.

Náplní kurzů je kontaktní žonglování, při kterém se předměty nevyhazují do výšky, ale pohybuje se s nimi po těle bez ztráty kontaktu, dále akrobacie - pozemní i závěsná, kouzelnické triky, ekvilibristika a další věci.

„Najít a vymyslet metodologii výuky jednotlivých disciplín bylo celkem náročné. Projekt vznikl minulý rok, kdy za námi jednoduše přišel nevidomý kluk s tím, že by se chtěl naučit cirkusovému umění. Po počátečním překvapení jsme zjistili, že bychom nějakou cestu byli schopni nalézt,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 Adam Jarchovský, který zároveň upozornil na to, že v zahraničí již existuje HandiCirque, který využívá cirkusové umění jako nástroj pro práci s lidmi s postižením obecně.

Rozhovor s Adamem Jarchovským (zdroj: ČT24)

„Chtěli bychom časem vytvořit představení, ve kterém by společně vystupovali jak 'cirkusáci' se zrakovým postižením, tak 'cirkusáci' vidící,“ prozradil dále své plány lektor.

Adam Jarchovský je spoluzakladatel souboru (bra)Tři v tricku a dále vystupuje s V.O.S.A. Theatre a příležitostně s jinými projekty. V současné době se zaměřuje na výuku žonglování, práci s mládeží a rozvíjení social cirkusu v České republice.