Dřevák hostí Schuberta

Praha - Slavný barrandovský historický ateliér č.4 se stal netradičním místem pro hudebně divadelní zpracování písní Franze Schuberta. Hudebnímu cyklu nazvanému Zimní cesta dal scénickou podobu režisér Jiří Heřman. Dílo zazní dnes večer a poté ve dvou reprízách 24. a 25. října v rámci festivalu Struny podzimu.

V Zimní cestě hrají sopranistka Kateřina Kněžíková, barytonisté Jiří Hájek, Jiří Brückler a Matěj Chadima s klavíristou Ivo Kahánkem. Ve filmovém ateliéru zvaném dřevák čeká na diváky řada překvapení: jezdí se na kole, leze do výšek, muzicíruje na různé nástroje.

Představení s využitím klavírní fantazie Poutník nebo písněmi Der Leiermann (Flašinetář) a Die Post (Pošta) není striktním provedením Zimní cesty Franze Schuberta. „Snažil jsem se vytvořit příběh, který má prolog i epilog, začíná scénou rozchodu dvou milenců. Jednotlivé scény se snažíme kombinovat s prostorem,“ říká režisér Heřman.

Intimní deník láskou zklamaného člověka

Schubertovy písně zní v obřím a syrovém prostoru filmového ateliéru, který podle tvůrců evokuje nekonečnou a stále se měnící krajinu naší duše i naší fantazie. Jedinou roli poutníka si rozdělí hned tři pěvci. Na jejich cestě za sebepoznáním je doprovodí kromě Ivo Kahánka u klavíru také jeden ženský anděl i pokušitel v podobě Kateřiny Kněžíkové.

Zimní cesta na Barrandově (zdroj: ČT24)

Zimní cestou nazval německý básník Wilhelm Müller svých 24 drobných básní o stesku, samotě, vzdoru i rezignaci. Jde o jakýsi intimní deník láskou zklamaného člověka, který na cestě zimní krajinou poznává sám sebe.

Třicetiletý Franz Schubert, fascinovaný Müllerovými poetickými obrazy, Zimní cestu v roce 1827, krátce před svou smrtí, zhudebnil. Tento cyklus se stal nejen základem proslulé tradice německé romantické písně, ale také součástí repertoáru velkých světových pěvců.

Festival Struny podzimu vyvrcholí šestého listopadu koncertem osmdesátiletého jazzmana Waynea Shortera v pražské Lucerně. Bližší informace najdete na stránkách festivalu.