Svět Braco Dimitrijeviče zaplnil Galerii Dea Orh

Praha - Galerie Dea Orh otevřela výstavu s názvem New Culturescapes jednoho z hlavních představitelů konceptuálního umění Braco Dimitrijeviče, který částečně pracuje i s principy teatrálnosti, takže jeho umělecké projekty je možné považovat jako velmi sofistikovanou kulturní antropologii. Umělec zkoumá vlivy vizuální kultury pomocí netradičních spojení v instalacích, které vyvolávají diskusi o kontextových vazbách, slohových hlediscích, formálních prostředcích a hodnotových systémech v umění.

Svým založením je Braco Dimitrijević konceptuální umělec, nicméně své bohaté umělecké zkušenosti dokáže uplatnit i ve zcela tradičním médiu, jakým je malba a socha. Malby konstruuje jako modernistické koláže s viditelnými odkazy ke klasikům moderního umění. Dimitrijević maluje od útlého dětství, první výstavu obrazů realizoval již ve svých deseti letech. V roce 1972 v malbách imitujících malířskou formu drippingu Jacksona Pollocka propojil klasické médium se silným konceptuálním pozadím.

„Partikulární Dimitrijevičův styl je příznačný nejen v malbách, ale také jeho sochařské dílo rozvíjí podobné principy. Prostorové projekce konceptuálního umění se u Dimitrijeviče dějí v kompilacích bronzových skulptur s hudebními nástroji a kokosovými ořechy. Příběh takto komponovaných soch pak není ničím jiným než individualistickou tezí o míře a účinku kontextové kontinuity,“ upozorňují organizátoři.

Podobné formální a hlavně obsahové konotace Braco Dimitrijević vytváří již od roku 1976. Jeho nejznámější instalace pod názvem Triptychos Post Historicus jsou sestaveny z mistrovských děl muzejních sbírek, objektů denní potřeby a ovoce. Dimitrijević realizuje tyto instalace v prestižních galeriích, například: Tate Gallery (Londýn), Centre Georges Pompidou (Paříž) a Musée d’Orsay (Paříž). Od roku 1981 pak v rámci performancí s živými zvířaty (lev, tygr, krokodýl, aj.) přetváří statické instalace v živé, organické celky imitující Dimitrijevičův umělecký přístup, který prezentuje jako Culture Statements (nejvíce známou performancí byla výstava v pařížské zoo, 1998).

Výstava je k vidění do 20. listopadu 2013 v galerii Dea Orh, Kozí 3, Praha 1.

Braco Dimitrijević se narodil v roce 1948 v Sarajevu. V současnosti žije a pracuje v Paříži. V letech 1968–1971 studoval na Akademii výtvarných umění v Záhřebu. Jeho práce byly také zastoupeny na těchto významných výstavách: documenta (1972, 1976 a 1993), Bienále v Benátkách (1976, 1982, 1990, 1993, a 2009), Bienále v Sydney (1978 a 1986), SITE Santa Fe (1995), Bienále v Kwangju (1995), Bienále v São Paulu (1996) a Bienále v Moskvě (2009). Jeho díla se nacházejí v 70 veřejných sbírkách, včetně The Museum of Modern Art (New York), Tate (London), Musee National d’Art Moderne Centre Georges Pompidou (Paris), Museum Ludwig (Cologne) a The Israel Museum (Jeruzalém).