Prodej hudbu a proraž v zahraničí! Nový web pomáhá domácím kapelám

Praha – Tomu, kdo má kapelu, se to už asi někdy stalo – snaha o průlom v zahraničí skončila fiaskem. Prorazit dál za český rybníček není pro domácí muzikanty snadná věc. Hudební portál Bandzone.cz a vydavatelství Supraphon ale takovým snaživcům teď podávají pomocnou ruku. Skrz nový web Prodejhudbu.cz nabízí začínajícím i zavedeným českým formacím digitálně distribuovat hudbu ve víc jak dvou stovkách on-line obchodů po celém světě. Do projektu se už zapojili WWW, Hentai Corporation, the.Switch, MUCHA nebo post-hudba.

Může se tak stát prostřednictvím největšího on-line obchodu s českou hudbou Supraphonline.cz, tak přes všechny nejvýznamnější světové digitální distributory a streamingové služby jako Apple iTunes Store, Deezer, Amazon, Google Play Music nebo Spotify atd.

"Oproti podobným, již zavedeným službám typu CD Baby.com je Prodejhudbu.cz jedinou službou tohoto typu v českém jazyce a je také – pokud víme – jedinou službou, kde je samotná distribuce zcela zdarma. Kapela prostě jen odvede část svého příjmu ve prospěch jednotlivých distributorů. Když nic neprodá, nic neplatí," shrnul hlavní přednosti projektu zakladatel Bandzone.cz Michal Novák.

Nový portál Prodej hudbu.cz
Zdroj: ČT24/Prodejhudbu.cz

Kapela tedy nepodstupuje žádné riziko. V případě neúspěchu o nic nepřijde. Přitom ale získá možnost využít nejmodernější způsoby prodeje hudby, protože, jak je všeobecně známo, trh s fyzickými nosiči spěje pomalu k zániku. S použitím jediného nástroje ale teď muzikanti mohou dostat svůj produkt do celého světa.  

Všechno má ale své podmínky a nejinak tomu je u tohoto portálu. Interpreti musí:

  • dodat nahrávku v bezztrátovém formátu
  • příslušnou grafiku přiložit ve vysokém rozlišení 
  • jednotlivé skladby doprovodit základními autorskými informacemi jako na klasickém bookletu

Samotný proces uploadu dat je pak zjednodušen, což je společně s lokalizací aplikace do češtiny garancí naprosto hladkého průběhu. První ohlasy od samotných kapel na funkci Podejhudbu.cz jsou podle Nováka pozitivní.

„Je až s podivem, kolik poměrně etablovaných českých kapel nemá své skladby např. v dnes velmi populárních streamingových službách, jako je Deezer, Rdio nebo Spotify. Nahraná alba a písně se navíc dostanou i do databáze, se kterou pracují aplikace na rozeznání skladby (např. Soundhound). Tedy služeb, které po poslechu pár vteřin hudby napíší, o jakou se jedná píseň i kapelu a zobrazí např. text písně nebo odkaz na rychlý nákup,“ uvedl.

Vydáno pod