10 důvodů, proč odjet do Ji.hlavy

Jihlava - Největší festival dokumentárního filmu ve střední a východní Evropě i letos nabízí rozmanitý výběr toho nejlepšího z českých i zahraničních snímků. Sedmnáctý ročník Ji.hlavy začíná slavnostním zahájením ve čtvrtek večer a trvá až do úterý 29. října. Portál ČT24 vybral deset důvodů, proč na filmový festival nejpozději zítra po volbách určitě odjet.

1) Česká radost

Soutěžní sekce Česká radost je prestižním výběrem z nejnovějších českých dokumentů, z nichž většina bude uveden v české premiéře! Tématy českého dokumentu jsou třeba dějiny eugenismu, dílo Kateřiny Šedé, boj s nikotinovou závislostí, život v pražských nočních ulicích, Provinční rekonstrukční tým v provincii Lógar v Afghánistánu, tykadlový řidič autobusu Roman Smetana, rodina, dívčí kapely a lidská práva. Světová premiéra filmu Dál nic režiséra Iva Bystřičana o stavbě dálnice Českým středohořím festival slavnostně zahájí.

Z filmu Kateřina Šedá: Jak se dělá mýtus
Zdroj: ČT24/MFDF Ji.hlava

2) Mistrovské dílny

„Mezi lektory Masterclasses bude pirát Craig Baldwin, legendární tvůrce animovaných filmů Jurij Norštejn, v Karlových Varech oceněný Vitalij Manskij či filmový terorista Peter Kerekes. Dále nabídneme velkou diskusi s významným izraelským filmařem Eyalem Sivanem či kameramankou Kirsten Johnsonovou. Ji.hlava zkrátka není jen místem, kde tvůrci zamávají na červeném koberci a projekci uvedou zdvořilostní větou na začátku projekce. Snažíme se využít potenciál všech přítomných filmařů, jak je to jen možné,“ říká ředitel festivalu Marek Hovorka.

3) Inspirace Guantánamo

Inspirační fórum je prostorem, který svérázně propojuje filmový a nefilmový svět. Jde o první projekt svého druhu v kontextu všech filmových festivalů. Hosty fóra, tedy setkání deseti vybraných režisérů s osobnostmi mimo filmový průmysl, budou mimo jiné britský aktivista a spisovatel islámského původu, který strávil téměř dva roky ve věznici Guantánamo Moazzam Begg; bosenská umělkyně Šejla Kamerić, jejíž práce odráží drastické vzpomínky na válku v Bosně a Hercegovině; nebo Artemij Troickij, jenž je považován za prvního ruského diskžokeje v dějiných sovětské a ruské populární hudby. Kurátorem Inspiračního fóra je český dokumentarista a provokatér Filip Remunda.

Moazzam Begg
Zdroj: ČT24/MFDF Ji.hlava

4) Ježek v mlze

Legendární tvůrce animovaných filmů Jurij Norštejn v Jihlavě představí český překlad své knihy Sníh na trávě. Jako animátor vytvořil přes čtyřicet filmů, režíroval jich kolem deseti. Jeho filmy však zaznamenaly nesmírný úspěch a kultivovaly imaginaci několika generací. Natočil snímky Ježek v mlze (1975) nebo Pohádka pohádek (1979), které se vymykají zařazení mezi filmy pro děti; jsou to spíše poetické miniatury vyprávějící o životní cestě člověka. Norštejn je charakteristický tím, že stále používá filmový pás jako v době, kdy s filmem začínal, a odmítá nové technologie.

5) Dokumenty-žerty

Jako host sekce Průhledná bytost dorazí na Vysočinu Craig Baldwin. Slavným se stal pro svůj přístup k vyprávění i k práci s materiálem. Sestříhává dohromady materiály z masových médií, vzdělávací filmy i béčkové snímky, a vytváří tak koláže, kde kombinuje historická fakta, metafory a politické komentáře. Zabývá se kolonializmem, americkou historií nebo autorskými práv. Své historické rekonstrukce sám nazývá prank documentaries, tedy dokumenty-žerty. Studoval u amerického found footage autora Bruce Connera.

6) Současná Amerika

Sekce USA Today se zaměřuje na domácí problémy USA. Dva reflektují ekonomickou krizi: zatímco Nerovnost pro všechny se snaží ukázat příčiny krize, Americká zima ukazuje její destruktivní dopad. Pandořin slib mapuje pět významných osobností, které nyní veřejně vystupují na obranu jaderné energie, i když dříve byly ostře proti. Téma úmrtí na hranicích mezi Mexikem a USA ohledává snímek Nezdokumentováno. Mimo řadu stojí film Jak přijít o panenství, který glosuje kulturní příznaky USA spojené s fenoménem panenství. Pohledem do světa sportu bude snímek Armstrongova lež o vzestupu a pádu cyklisty Lance Armstronga. Snímek V Berkeley pak hledá identitu vysoké školy, která je považována za nejlepší veřejnou univerzitu ve Spojených státech.

Z filmu Jak přijít o panenství
Zdroj: ČT24/MFDF Ji.hlava

7) Volíme šťastnou budoucnost

Sekce Volby připomene, jak se chodilo k volbám dříve. Nabídne volební šoty z let 1919 až 1935 nebo několik poválečných agitek z let 1946 až 1975. Nejlepší reklama (1948) je příkladem lživé propagace čisticího prostředku Skvrnolín. Volíme šťastnou budoucnost (1948) vypráví o snaze prosadit jednotnou kandidátku jediné strany. Jejich zásluha (1958) je pak snímkem o soudruhu Zahradníkovi, který je na první pohled obyčejným továrenským dělníkem. Ten soudruh ze skláren (1960) zastupuje stereotyp hrdiny z lidu. Náš obvod před volbami (1975) informuje o tom, jak politikové úspěšně splnili plán.

8) Jihlavské moře

Jihlavská kina zaplaví Experimentální filmy s tematikou moře. „Setkají se věhlasná jména avantgardního filmu ze všech kontinentů, jako jsou Jonas Mekas, Slavko Vorkapić, Takahiko Iimura s básníky dokumentu, jakými byli Henri Storck či Jean Painlevé, a radikálními současnými experimentátory, například s Davidem Gattenem či Jacquesem Percontem. Filmy reprezentují přístupy od poetických koláží přes materiálové experimenty k výbušným digitálně rozkládaným mořským strukturám. Působivé audiovizuální zážitky z kina doplňuje off-screen část sekce umístěná v podobě videoinstalací do galerie,“ zve dramaturgyně mořské sekce Andrea Slováková.

Miia Rinne / Moře
Zdroj: ČT24/MFDF Ji.hlava

9) Í jako Írán

Festival nabídne průřez historií íránského dokumentárního filmu od šedesátých let do současnosti. Film Zinat vypráví o první ženě, která přestala nosit tradiční burku, aby mohla pracovat jako zdravotní sestra. Uveden bude legendární snímek Dům je černý od íránské básnířky Forough Farrokhzad. Ve filmu P jako pelikán (1972) starý poustevník vysvětluje dětem abecedu a u písmena P narazí na neznámého bílého tvora. Na festivalu bude uveden i Protivítr (2008) režiséra Mohammada Rasoulofa, který byl v roce 2010 ve své rodné zemi zatčen a odsouzen na šest let vězení kvůli protistátní činnosti.

10) První režisérka

Ji.hlava uvede sérii snímků Alice Guy, která je považována za první ženskou režisérku v historii kinematografie. „První žena režisérka, která již od konce devatenáctého století vytvářela ateliérové i veristické snímky, prosazovala sociální akcenty i feministický přístup a hledala inovace filmového výrazu, pracovala s detaily a zajímala se o zvukovou a rytmickou stránku filmu, bude poprvé představena v České republice. Retrospektivu doplní drobný poetický portrét Průkopnice,“ uvedla Andrea Slováková. Ve svých filmech se Guy často věnovala přímo tématice žen, u nichž zdůrazňovala erotickou přitažlivost, jak můžeme vidět ve filmu Slečna Dundee a její učení psi.

Další podrobnosti a celý program hledejte na stránkách festivalu.

Podívejte se na rozhovor s Markem Hovorkou a na další reportáže:

Vydáno pod