Nesnesitelně snesitelné svatby. Oddejte se na Vinohradech

Praha – Pokud máte rádi svatební „frmol“ a všechno, co s touto životní událostí souvisí, zamiřte dnes večer do Divadla na Vinohradech. Tamní soubor dnes večer odehraje premiéru tragikomedie Nesnesitelné svatby z pera předního izraelského dramatika Hanocha Levina. V hlavní roli se představí Jan Šťastný.

Vedle Šťastného se v režii Juraje Deáka na jevišti objeví také Lilian Malkina, Andrea Elsnerová, Pavel Batěk, Petr Rychlý a další.

Nesnestilené svatby se odehrávají na předměstí Tel Avivu a sledují příběhy lidí z jednoho sousedství. „Ta hra není podbízivá, to se mi na ní líbí. Je to hořká komedie nabízející jemný humor i nostalgii, jak to běžný život s sebou přináší. Každý divák se v některé postavě může poznat,“ uvedl o hře Petr Rychlý, který na jevišti mluví především italsky.

Diváci nahlédnou do života mužů, kteří nepřestali být dětmi a bojí se dospět. Při tom všem ale touží po respektu a úctě okolních žen. Těm se zase každým dnem vzdaluje jejich zidealizovaná představa o princi na bílém koni. Vezmou se nakonec ti, kteří si vzájemně zbyli, a dokážou být spolu šťastni? Dočkají se jejich matky vytoužených vnoučat? Vyléčí láska domnělého hypochondra?

Nesnesitelné svatby na Vinohradech (zdroj: ČT24)

Levin tuto hru režíroval sám v roce 1975 a její současní tvůrci tvrdí, že Čechům bude velice povědomá. „Levinovi rodiče se z Polska vystěhovali v 30. letech minulého století a autor je díky tomu zabydlen ve středoevropské kultuře. V Nesnesitelných svatbách tak potkáváme pokračovatele postav, o nichž psali s nadhledem a něhou např. Karel Poláček či Bohumil Hrabal,“ uvádějí.

Izraelec je autorem šestapadesáti divadelních kusů a kabaretních scénářů, přičemž se řadí na špičku izraelské dramatické tvorby. Na českém jevišti se jeho hra ale objeví vůbec poprvé.