První výhru v Ji.hlavě si připsal Bártek z České televize

Jihlava – Cena Respektu udílená na Mezinárodním dokumentárním festivalu v Jihlavě připadla reportérovi České televize Daliboru Bártkovi. Vysloužil si ji díky reportáži odvysílané na konci dubna v pořadu Reportéři ČT. Ze sedmi ročníků, kdy se uděluje cena Respektu za nejlepší investigativní reportáž, ji pořad ČT získal už pošesté.

Bártek zvítězil v kategorii o nejlepší televizní, video či on-line reportáž. Do užšího kola přitom postoupily jen tři reportáže. Toho nejlepšího ve finále určila porota složená z novinářského týmu kolem časopis Respekt. Bártek zaujal s reportáží Neznámá stránka byznysu lihového kmotra Radka Březiny. „Byla abnormálně složitá v tom, že celá řada lidí, kteří v ní vystupují, mnohdy anonymně, zažila na vlastní kůži opravdu nelidské chování a nelidské postupy a museli v sobě koncentrovat odvahu vůbec poprvé o tom veřejně hovořit,“ uvedl k vítězné reportáži Bártek.

Ocenění si převzal v jihlavském kulturním domě v kulisách vesnické hospody. Při předávání však vznikl menší zmatek mezi touto cenou a tou o Nejkrásnější plod roku. Respekt udělil cenu již posedmé.

Na celou reportáž se můžete podívat zde:

Reportéři ČT: Vítězná reportáž na festivalu v Jihlavě (zdroj: ČT24)

Festival v Jihlavě pokračuje druhým dnem. A i když hlavním programem jsou samozřejmě dokumenty, přehlídka neopomíjí ani hlavní téma tohoto víkendu - volby. Podívejte se, jak zasahují do festivalového dění:

Volby a festival v Jihlavě (zdroj: ČT24)
Vydáno pod