Truffaldino slouží v Olomouci i jen v nedbalkách

Olomouc - Vychytralý Truffaldino, který slouží dvěma pánům, se ani 270 let od napsání Goldoniho hry neomrzel. Na programu divadel se drží několik let, v pražském Národním vyprodává představení i téměř patnáct let po premiéře. Od konce října baví Sluha dvou pánů i diváky v Olomouci.

Snad nejznámější komedie italského dramatika Carla Goldoniho se na jeviště Moravského divadla vrací po téměř čtvrtstoletí. „Sluha dvou pánů je komedie, která nabízí obrovské improvizační možnosti, má otevřené hranice. Přestože vznikla před mnoha lety, dokáže svým humorem oslovit dnešního diváka,“ předpokládá bulharský režisér Nikolaj Pavlov Penev, který hru v Olomouci nastudoval.

Vycházel ze základní myšlenky Goldoniho textu - kdo je vlastně sluha a kdo pán. „Sluha může být i nezávislý člověk, když je vnitřně svobodný, je pánem sám sobě. A naopak vnitřně nesvobodný pán může být sluhou svých vlastních vášní,“ upřesnil režisér. Rozdíl mezi pánem a sluhou stírá na jevišti jejich vysvlečení do spodního prádla - v něm jsou si totiž všichni rovni. Prádlo využili tvůrci nejen jako oblečení, ale i při tvoření scény. „Dá se z něj udělat třeba okno,“ prozradil Penev.

Truffaldina, sloužícího zároveň dvěma pánům, kteří se o sobě nesmí dozvědět, hrál v Městském divadle v Brně Martin Havelka, v Praze je role neodpáratelně spojena s Miroslavem Donutilem. V Olomouci diváky pobaví Roman Vencl. „Text se zredukoval, ze 120 stránek originálu zhruba na 40, takže se spousta scén, kdy bych mohl mít volno, vyškrtla, tím pádem žádné volno nemám,“ poznamenal, že během představení prakticky neopustí jeviště, což je poměrně fyzicky náročné. Úprava Goldoniho hry mu sice nedala moc prostoru pro odddych, ale zato dost prostoru pro improvizaci a vlastní nápady při komunikaci s publikem.

V dalších rolích se představí Jaroslav Krejčí jako Pantalone, Tereza Richtrová coby Beatrice či Vojtěch Lipina jako Florindo. Herce bude na jevišti doprovázet živá kapela a činohru tvůrci propojili i s pantomimou, stínovým divadlem i prvky opery a baletu.

Sluha dvou pánů v Olomouci (zdroj: ČT24)