Machete zabíjí – hustý thriller s megaporcí přepáleného akčního kýče

Vzduchem poletují čerstvě sťaté hlavy a salvy z molekulového trhače rozkládají člověka ve vteřině na hromadu šrotu. Na zemi, nasáklé hojně prolévanou krví, se povalují odseknuté údy a bortí vykuchaná a zkušeně naporcovaná těla. Že vám to ještě nestačí, že je to pořád moc vlažné? Tak tedy, když naštvané holky roztrhnou blůzu, změní se jejich ňadra v rotační kulomety, a když (nedej bože!) zvednou sukně, sejmou vás velkorážním kanonem, maskovaným jako připnutý penis dřív, než si řeknete: "Co je tohle zase za ptákovinu?"

Co by bylo! To jen akční maniak Robert Rodriguez nechtěl úplně vyměknout v dětském formátu Spy Kid, a upustil páru pořádnou chlapskou řezničinou. Kromě zvrásněného neherce Dannyho Treja (kdo jiný by dokázal nadělat takový bordel), který je něčím mezi starou indiánkou, zmuchlanou plechovkou od Budweiseru a drtičkou na odpadky, mu tu pomáhají přikládat pod kotel i Mel Gibson, Charlie Sheen, Cuba Holding Jr. a Lady Gaga.

Na počátku stála náhoda a rok 2007, kdy Quentin Tarantino a Robert Rodriguez natočili poctu laciným béčkům ze 60. a 70. let, dvoudílnou oslavu exploitation, v naší distribuci uváděnou pod názvem Grindhouse: Auto zabiják (režie: Tarantino) a Grindhouse: Planeta teror (režie: Rodriguez). To, co je ale v tuto chvíli klíčové, je skutečnost, že jako spojka mezi oběma epizodami natočil Robert (v produkci Quentina) i zhruba tříminutový trailer Grindhouse: Machete k neexistujícímu béčku, kde velká jizva Danny Trejo ve výživné zkratce předvádí, jak vypadá vyhlazovací pomsta po mexicku.

  • Machete zabíjí / Michelle Rodriguezová zdroj: EEAP
  • Machete zabíjí / Danny Trejo zdroj: EEAP

Figura podsaditého Mexičana, brodícího se krví, kterého sice do výšky není mnoho, ale síly má za dvacet, diváky chytila, a tak volali po neexistujícím béčku tak dlouho, až ho Robert Rodriguez v roce 2010 natočil (a ze tří let starého falešného traileru se stala reálná pozvánka na existující film). Jmenoval se prostě a jednoduše Machete a jetý drsňák Danny Trejo, jehož filmografie je o mnoho delší nežli seznam jeho obětí (a to je co říct), tu konečně dostal svoji první opravdu hlavní roli. Hodně si ji užíval, a i když pořád dával bacha, aby snad nezačal doopravdy hrát, mohl si spokojeně brousit svoji oblíbenou mačetu zvanou „kukri“ ještě na další dva díly.

Ten druhý, pod jen nepatrně (a vcelku zbytečně) upřesňujícím názvem Machete zabíjí, právě přichází, či se spíš v krvavých cákancích doplácal, do našich kin. A s ním všechno, co nám Rodriguez servíroval už v prvním dílu, protože tady není prostor ani zájem inovovat či experimentovat. Tady se (jak praví titulek) bude zase kostit a zabíjet, v tempařské žánrovce, která neuznává oddychové time outy a zběsilé teče z jedné likvidační akce do druhé, jako krev, tryskající z nejednoho proříznutého hrdla, jež tu osudově dochrlilo.

Do sebevražedné mise tentokrát bývalého federálního agenta Dannyho Treja vysílá sám americký prezident, lehce úchylně zpodobněný Charlie Sheenem; živým terčem je skutečný úchyl a schizofrenicky se proměňující parchant Mendez alias Demian Bichir a těsně za ním se již vzpíná temná silueta hlavního záporáka a elegantního hajzla všech hajzlů Luthera Voze. Tenhle megalomanský týpek, který chce výhledově ovládnout celý svět, si ovšem tak dlouho hraje se sirkami, až ve finále skončí z přismahlou tlamou, což si Mel Gibson, jenž ho ztělesnil, ani díky všem svým hříchům nezasloužil. Zato si, jak to tak vypadá, zahraje i ve třetí, galaktické machetovské epizodě Machete Kills Again… In Space, jejíž trailer je součástí dvojky.

Na scénáři, který tentokrát nedrápal sám, Robert Rodriguez evidentně nebazíroval a snaživě krvelačný Kyle Ward také po jeho vzoru jen kumulativně vrší ve stylu Grindhouse jednu debilní akční sekvenci za druhou. Klišé stíhá klišé, logika dostává zakouřit, jediným smyslem je tu brutálně prolít potoky krve, sem tam si vrznout a dotlačit macho Macheta na počátek dalšího dílu. Zato se záporáky a jejich naklonovanými poskoky si Rodriguez vyhrál. Dobře totiž ví, že právě oni jsou kořením téhle béčkařiny, která by - bez vyhraněných a všeho schopných slizounů, spousty hladkých průstřelů a masitých odřezků životně důležitých orgánů - přestala být onou ultimátní až úsměvnou zabíjačkou, která sama sebe nebere až tak smrtelně vážně, což je jeden z klíčových atributů, které jí přece jen dávají jakési právo na život.

  • Machete zabíjí / Amber Heardová, Danny Trejo zdroj: EEAP
  • Machete zabíjí / Danny Trejo, Demián Bichir zdroj: EEAP

Jen je třeba nikdy nepolevovat v tempu, vždycky být maximálně nekompromisní a dostatečně povrchní, aby bylo všem všechno jasné a srozumitelné, základní divácké instinkty se zatetelily a nízké (či dokonce nejnižší) pudy dostaly, co jejich jest. A když už nevíte kudy kam, prsknete do obrazu titulek „Někde v Mexiku“ a dosadíte v brutální akci zcela neústrojnou a nezapadající figuru Chameleona, kterou ale postupně hrají Walton Goggins, Cuba Gooding Jr., Lady Gaga a Antonio Banderas, což diváka nepochybně zaujme natolik, že to odvede jeho pozornost od oprávněných úvah, odkud se tahle postava vzala a jaké má její účinkování smysl (či má-li vůbec nějaký smysl?).

S Rodriguezem si sem přišla nezávazně zadovádět zajímavá plejáda herců a hereček, z nichž některé (Jessica Albaová) zařvou hned ve foršpanu a jiné (Lady Gaga) se jen mihnou v cameu. Další kůže v kůži (Alexa Vegaová) střídavě inkasuje tvrdolíny ve svém hanbinci, a když zrovna nebičuje chlapy, vede své nažhavené holky do boje, kterého se neštítí ani Miss San Antonio Amber Heardová a v němž dominuje stará dobrá známá jednoočka Michelle Rodriguezová. Většina z nich je zajímavá, skoro všechny jsou drsně vyzývavé, většinou poloobnažené, ale prakticky nikdy zcela vysvlečené, což v tomto ohledu činí první epizodu přece jen o malounko zajímavější. Mužskou část castingu válcuje nezastavitelný a nezlikvidovatelný Danny Trejo, který si tradičně vystačí s jedním kukučem (ať leze do postele s krasavicí nebo párá mačetou vidláka). Je to sice hustý kukuč, ale co naděláte, je jen jeden, a to je fakt docela málo, i když exploitation charakterní herectví po svých hvězdách rozhodně nežádá. Možná největším překvapením kvalitního hereckého týmu, který si Rodriguezovy ptákoviny evidentně užívá, je pak Mel Gibson, ve své první stopro záporácké roli.

Machete tak znovu přichází a s ním přichází smrt a všechno očekávané. Parchanti, zrádci, úchylové, spoře oděné dívky, morbidní úlety a mexičtí peóni, deportovaní na nucené práce do vesmíru. Všechno je to o ničem a všechno je to jen samoúčelná akční kravina. Jenomže Robert Rodriguez točí akční kraviny s láskou a rád. Protože ví, že tuhle pseudochválu kýče, žánrového klišé a krvavého braku jako laxativní pročištění zaneseného diváckého organismu občas někteří z nás také potřebují!

MACHETE KILLS / MACHETE ZABÍJÍ. USA 2013, 107 min., české titulky, od 15 let, 2D. Režie: Robert Rodriguez. Scénář: Kyle Ward. Kamera: Robert Rodriguez. Hudba: Robert Rodriguez, Carl Thiel. Hrají: Danny Trejo (Machete), Mel Gibson (Luther Voz), Demian Bichir (Mendez), Amber Herdová (Miss San Antonio), Michelle Rodriguezová (Luz), Charlie Sheen (prezident), Walton Goggins (Chameleon 1), Cuba Holding Jr. (Chameleon 2), Lady Gaga (Chameleon 3), Antonio Banderas (Chameleon 4). V kinech od 24. října 2013.