Co to je - žádné zuby, knírek a páchne? Dívka z Bosny

Záhřeb - Na ty, kteří se zasmáli, cílí nová výstava v Etnografickém muzeu v Záhřebu. Expozice nazvaná Vtipy o blondýnkách - stereotypy, podle kterých žijeme vystupuje proti zažitým a nesmyslným představám, jež často ovlivňují náš život víc, než si připouštíme.

„Bereme stereotypy jako dané. Tak to prostě je. Myslíme si to, protože je vidíme všude kolem sebe,“ tvrdí autorka výstavy Irena Kolbasová, že stereotypy - o blondýnkách, Židech nebo sportovcích - ovlivňují lidi každý den. Ať chtějí, nebo nechtějí, ať si to uvědomují, nebo ne.

Zjednodušující stereotypy jsou důležité pro naše rozhodování, člověk je vstřebává od dětství. Ty negativní ale pasou na předsudcích, jsou nebezpečně hloupé. Využívá je propaganda nebo karikatura. Umělci v Etnografickém muzeu je pojímají po svém. Právě jiný pohled, díky němuž si uvědomíme, jak směšné některé stereotypy jsou, chce výstava představit. Například zjednodušeně ukazuje svět - třeba Afrika je rozdělená jen na oblasti s AIDS a pouští.

V Záhřebu vystavují stereotypy (zdroj: ČT24)

Pro zobrazení zeměpisných stereotypů nemusíme chodit daleko - mnozí mají jistě v živé paměti Entropu, kterou během českého předsednictví EU zhotovil David Černý. Tvrdil tenkrát, že autory každého dílku obří skládačky je umělec z jedné unijní země, nakonec se ukázalo, že vše spískal sám, což způsobilo celkem poprask. Jeho Entropa připomínala stereotypy, jež jsou spojovány s jednotlivými státy – Švédsko bylo zabalené v krabici firmy IKEA, která skrývala gripeny, v Německu, ztvárněném propojeným systémem dálnic, někteří viděli svastiku, a euroskeptická Velká Británie dokonce úplně chyběla.

Výstava v Záhřebu je zpřístupněna do května příštího roku. Je interaktivní, doplní ji přednášky a koncerty a zapojit se mohou i návštěvníci – připravená kamera třeba zaznamená vtipy, které se k tématu stereotypu hodí.