Smrt, láska a sto dvacet amerických důchodců na Dunaji

Praha - První láska, věčná řeka a masový turismus tvoří pilíře nové knihy jednoho z nejúspěšnějších slovenských spisovatelů Michala Hvoreckého. Smrt na Dunaji vypráví příběh mileneckého páru, který se plaví z bavorského Řezna do delty řeky v Rumunsku.

Michal Hvorecký píše sci-fi i kritické romány o současnosti. Česky vyšel třeba úspěšný Plyš, román o závislosti na pornografii a neustávající masáži reklamních agentur. „Hvorecký patří na Slovensku stabilně mezi současné neúspěšnější autory, a to jak do prodejnosti, tak do kritického hodnocení,“ říká jeho překladatel Martin Hradecký.

V Česku bývá někdy přirovnáván k Michalu Vieweghovi. Znalci Hvoreckého děl však takové spojení odmítají. „Jediná věc, která je spojuje, je to, že píšou pop. Ale myslím si, že Hvorecký je na tom co do kvality o hodně lépe,“ tvrdí Hradecký.

Kniha Smrt na Dunaji je svérázným cestopisem řeky, po níž se plaví luxusní loď, zamilovaný pár a sto dvacet amerických důchodců. Vyprávění je do jisté míry autobiografické, neboť Hvorecký na turistické lodi na Dunaji dva roky sám pracoval. „Po dvou letech jsem si řekl, že se zblázním nebo o tom napíšu knihu,“ uvedl v Událostech v kultuře.

Reportáž a rozhovor s Michalem Hvoreckým (zdroj: ČT24)

„Pracoval jsem pro jednu americkou cestovku, která mi čím dál více připomínala nějakou náboženskou sektu, měla velmi zvláštní a tvrdá pravidla,“ pokračuje Hvorecký. Karikatura masového turismu zároveň pojednává o střetu dvou různých kultur, Západu a Východu.

„Najdete tam jak kritiku konzumního způsobu života, tak lásku, příběh je kromě té řeky rámován i vraždami,“ doplňuje překladatel, který překlad textu ze slovenštiny do češtiny nejdříve považoval za absurdní. U mladých čtenářů má však podle něj Smrt na Dunaji větší šanci na úspěch než slovenská verze s titulem Dunaj v Amerike.

Vydáno pod