Film je i rodu ženského

Brno – Ženy a jejich pohled na svět jsou tématem festivalu Femina Film. Přehlídka chce divačkám a divákům ukázat filmy o ženách, ale také filmy od žen. Brněnskému publiku se představí vůbec poprvé. Dosud sídlil v Ústí nad Labem a v Teplicích, kde letos bude alespoň doprovodný program.

Na severu Čech měl festival dlouhou historii. Původně vznikl před pětadvaceti lety jako amatérská přehlídka snímků filmařek, v roce 2005 pak tradici obnovili organizátoři současného festivalu. Jeho záběr je široký – od dokumentů o sexuálním obtěžování až po filmy oceněné cenou Femina Grande. Diváci budou moci zhlédnout třeba legendární Sedmikrásky Věry Chytilové nebo Moje 20. století Olgy Sommerové. Zahájení obstaral 29. října dokumentární snímek Šmejdi. Jeho autorka Sylvie Dymáková si odnesla cenu Femina Grande, ocenění za ženský náhled na svět v kinematografii. 

V Kině Art a v Café Práh se bude promítat dvacítka filmů, některé z nich doplní i diskuse – třeba s dokumentaristkami Olgou Sommerovou nebo Kristinou Vlachovou. Program láká i na bohatý doprovodný program, ať už přednášky a autorská čtení, nebo třeba taneční exhibice, módní přehlídku a koncerty. Už první den se v rámci festivalu představil kalendář s názvem Slané ženy 2014, jímž chce Femina Film podpořit ženy trpící cystickou fibrózou.

"Festival koncentruje pozornost na ženská témata, která nejsou ani horší, ani lepší, jsou jiná a není jim z našeho pohledu věnováno dostatek místa." /Jana Víchová, ředitelka Femina Film/

Organizátoři spolupracují s projektem Dejte život svým nápadům, který chce ženy motivovat k vlastnímu podnikání. Festival podpořila i Českomoravská asociace podnikatelek a manažerek, která už v září připravila benefiční večer ve vile Tugendhat.

Femina Film potrvá do neděle 3. listopadu, víkendový program se soustředí do Teplic a Ústí nad Labem.